Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Lakatos Mónika átvette a Womex Életműdíját

Lakatos Mónika átvette a Womex Életműdíját

Lakatos Mónika október 24-én este a Müpában gálaműsor keretében vette át a világzenei expo életműdíját, a Womex Artist Awardot. Az énekesnő, aki második magyar és első cigány előadóként érdemelte ki a rangos elismerést, koncertet adott az est folyamán.

A Womexnek 2015 után másodszor volt házigazdája a magyar főváros, de programjainak többsége a járványhelyzet és a határzár miatt csak virtuálisan valósult meg. Az elmúlt napokban azonban élő koncertek is voltak a Müpában a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként megvalósuló Budapest Ritmo feat. Womex keretében. Emellett a konferencia-beszélgetések egy részét is a Müpából közvetítette a szervező Hangvető.

- hirdetés -

„Az életműdíj talán azért fontos igazán, mert a híre a zenénket, az oláh cigány és ezzel együtt a magyar kultúrát olyan emberekhez is eljuttatja, akik erről korábban még csak nem is hallottak és nyitottá válnak iránta. Az elismerés talán más cigány együtteseket is segíthet az előrejutásban” – mondta Lakatos Mónika korábban.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Lakatos Mónika: „A Womex Életműdíj hírét viszi kultúránknak”

A Müpa színpadán Weyer Balázs, a Hangvető programigazgatója olvasta fel a Womex Lakatos Mónikának szóló méltatását. Mint kiemelte, az énekesnő csodálatos hangja mellett művészetében hitelesen közvetíti az érzelmeket, sokrétűen jeleníti meg a cigány hagyományokat:

„Az életműdíj egyszerre szól a művészi nagyságnak és a személyes emberi kiválóságnak, a példamutatásnak”

A Budapest Ritmo feat. Womex-estek keretében négy magyar zenekar adott koncertet az elmúlt napokban a Müpa Fesztivál Színházában, őket válogatták be a fesztivál showcase előadói közé. Október 22-én a Magos és az Ötödik Évszak, 23-án a Babra és a Dalinda lépett fel.

Az a cappella magyar népdalokat éneklő Dalinda – Nádasdy Fanni, Tímár Sára és Paár Julianna triója – szombaton este a Müpában átvette a Budapest a fiatal tehetségekért-díjat Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettestől.

A Womex-program keretében a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adott koncertet csütörtökön Lajkó Félix és zenekara, pénteken pedig a Parno Graszt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X