Papageno Radio
Blogok Dalkímia „A népdallal közelebb kerülünk magunkhoz" – Paár Julcsi a Dalkímia következő vendége

„A népdallal közelebb kerülünk magunkhoz” – Paár Julcsi a Dalkímia következő vendége

A Dalkímia podcastben minden második héten együtt keressük a zenei aranycsinálás receptjét. Ezúttal Paár Julcsival beszélgetünk, aki a Dalinda és a Bazseva zenekar tagjaként, a Hangoló mesekoncertek lelkeként a fiatal népzenészek generációjának egyik kiemelkedő alakja.

A Zeneakadémia népi ének szakán végzett Paár Julcsi a WOMEX 20 Showcase-re is beválogatott Dalinda egyharmada, amiben magyar népdalok merész, polifonikus a cappella verzióit énekli Nádasdy Fannival és Tímár Sárával. Julcsi ismert még az autentikus tánczenét játszó Bazseva zenekarból is, és valaha a Tárkány Művek énekesnőjeként is sokan felfigyeltek rá. Szívének talán a legkedvesebb azonban a Hangoló formáció, mellyel népi zenés mesekoncertekkel gyerekekhez szólnak. A Hangolóban Julcsi egybefonja zeneterápiás képzettségét a népzenéhez fűződő szerelmével.

„Nekem nincs kedvenc népdalom, vagyis jobban mondva annyi szívem csücske akad köztük, hogy a „kedvenc” kifejezés értelmét veszíti. Inkább úgy mondanám,

a népdal a kedvencem, ami földtől égig körbevesz.

Benne van minden apró fűszál, minden végtelen csillagrendszer, melyeken elindulva magunkhoz kerülhetünk közelebb…

Bizony, a népdalnak önismereti értéke, funkciója (is) van. Intim, bensőséges műfaj, pontosan annyira enged közel, amilyen közelségben belső tartalmaink kifejezhetővé válnak. Énekeljetek, csak ennyit tudok mondani, és Tiétek a világ!” – vallja a fiatal énekesnő.

Paár Julcsi ezen a hétvégén, szeptember 3. és 5. között több formációval is fellép a Hangvető legújabb fesztiválján, a Trillán. A martonvásári fesztiválon szeptember 3-án pénteken délután az autentikus magyar népzenét játszó Bazseva Zenekarral lép színpadra, szombat kora este a Dalinda folk acapella trióval éneklik legkedvesebb, három női hangra hangszerelt dalaikat, vasárnap délelőtt pedig a Kerekerdő mesekoncertet muzsikálják nem „csak” gyerekeknek, minden generációnak.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!