Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Szőnyi Erzsébet emlékére címmel jelent meg átfogó kötet

Szőnyi Erzsébet emlékére címmel jelent meg átfogó kötet

Könyv készült Szőnyi Erzsébet zeneszerző, karvezető, zenepedagógus emlékére. A kötetet a Pesti Vigadóban mutatták be június 28-án.

- hirdetés -

Szőnyi Erzsébet élete csaknem egy évszázadot ölel át, a 20. század zenei életének jelentős területét vezette át a 21. századba – mondta Márkusné Natter-Nád Klára, a kötet szerkesztője a bemutatón. Hozzátette: a könyv sok eseményt elevenít fel több oldalról megvilágítva, összefoglalva – mint egy kortörténeti dokumentum – az emlékezést pályatársak, tanítványok gazdagították. A szerkesztő kiemelte: ennek a gazdag századnak a ragyogó alkotó egyénisége a zenei élet három nagy területét fogta át: mint tanár, mint zeneszerző és mint közéleti személyiség.

- hirdetés -

Tudása és személyes varázsa miatt hazánkban és a nagyvilágban egyaránt nagy tisztelet övezte. Mint mondta, az emlékezés koszorúját Szőnyi Erzsébet halálának egyéves évfordulójára szerették volna könyv formájában elhelyezni, s a hívószóra jelezték a pályatársak, tanítványok, tisztelők, hogy élményeikkkel, tapasztalataikkal szívesen gazdagítják az emlékezést.

Ide kapcsolódik:
„Ha újra kezdeném, ugyanezt csinálnám” - interjú a 95 éves Szőnyi Erzsébettel

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke felidézte, hogy Szőnyi Erzsébetet 2019 áprilisában 95. születésnapján köszöntötték szerzői esten a Pesti Vigadóban pályatársai, tanítványai, barátai. Kiemelte: most az a feladatunk, hogy emlékezzünk, éltessük tovább azt a szellemiséget és tudást, amelyet képviselt, s ne hagyjuk veszni a hatalmas életművet és zenepedagógiai munkásságának számos világraszóló eredményét.

Szőnyi Erzsébet emlékére kötet jelenik meg
Szőnyi Erzsébet emlékére kötet jelenik meg

Az elnök kiemelte, hogy a kötet főhajtás Szőnyi Erzsébet előtt. A csaknem 400 oldalas kötet Márkusné Natter-Nád Klára szerkesztésében, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA és a Magyar Kodály Társaság gondozásában, az MMA támogatásával jelent meg.

A könyv hét egységben – többek között az Életképek, A Tanárnő és Az operaszerző – mutatja be a zenepedagógus munkásságát. A szerzők között szerepel mások mellett Ittzés Mihály, Eősze László, Kollár Éva, Sapszon Ferenc, Hollós Máté, Hartyányi Judit és Szokolay Sándor. Szőnyi Erzsébet Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, karvezető, zenepedagógus, kiváló művész 95 éves korában 2019 decemberében hunyt el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!