Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Madridi mozaikok Robert Capa fotója miatt indult civil összefogás Madridban

Robert Capa fotója miatt indult civil összefogás Madridban

Robert Capa a huszadik század egyik legjelentősebb fotográfusa volt, akit elsősorban dokumentalistaként és haditudósítóként tartanak számon. Rövid és kalandos élete során öt harctéren fényképezett, elsőként a spanyol polgárháborúban. Az ott készített felvételei hozták meg neki a világhírnevet, de a spanyolok is sokat köszönhetnek a képeinek. Capa emlékét utca és tér is őrzi Madridban, hamarosan pedig egy kulturális központot és egy vasútállomást is elkeresztelhetnek róla.

- hirdetés -

A fotós egy budapesti alsó-középosztálybeli zsidó családba született Friedman Endre (1913-1954) néven, de Robert Capa művésznéven vált híressé Párizsban, ahová 1933-ba költözött. A jobban hangzó nevet kedvesével, a szintén fotós Gerda Taroval találták ki, hogy képeiket magasabb áron tudják eladni.

A haditudósító

- hirdetés -

Friedman és Gerda Taro nem sokkal a polgárháború kitörése után 1936-ban érkezett Spanyolországba a francia, baloldali Regards című hetilap megbízásából. Ekkor már a Robert Capa nevet használta, tudósítóként járt Madridban, Andalúziában és megörökítette Barcelona elestét is. A hírnevet már az első évben meghozta számára A milicista halála című fotója, amely egyben a polgárháború ikonikus képévé is vált, az utóbbi években azonban a madridiak szívét Capa egy másik felvétele hódította meg.

Friedman Endre születési anyakönyvi bejegyzése az V. kerületi polgári anyakönyvben
Friedman Endre születési anyakönyvi bejegyzése az V. kerületi polgári anyakönyvben

Gyerekek a lebombázott Madridban

A republikánusok kezén lévő főváros központját 1936. augusztus 27-éről 28-ára virradó éjjel egy német bombázó vette tűz alá. Az esemény különleges figyelmet kapott, ugyanis

Madrid volt az első európai nagyváros a történelemben, amely ilyen típusú légitámadást szenvedett.

Onnantól kezdve a bombázások gyakran megismétlődtek, nem kímélve a középületeket és a civil lakosságot sem. Capa a második madridi útja során egy, a bombázások során megsérült ház előtt három, a törmelékben üldögélő, mosolygó gyereket és egy az ajtóban álló lányt örökített meg.

A kép a „Gyerekek Madridban” címet kapta, és rögtön körbejárt a nemzetközi sajtóban, lehozta a Regards, a Zürcher Illustrierte és kicsivel később a The New York Times is. A felvétel gyermeki lét sérülékenységének és a polgárháború pusztításának egyik szimbólumává vált – főleg, miután Francisco Franco betiltotta a diktatúra alatt.

Robert Capa: Gyerekek Madridban. 1936 - forrás: europapress.es
Robert Capa: Gyerekek Madridban. 1936 – forrás: europapress.es

Vallecas büszkesége

1998-ban egy fotográfusnak sikerült beazonosítania a képen szereplő házat Madrid egyik külső kerületében, Puente de Vallecasban. A Peironcely 10. szám alatt álló, rossz állapotban lévő földszintes épület homlokzatán még mindig jól láthatóak a polgárháborúban szerzett sérüléseket nyomai, habár házilagos módszerrel a lakók már befedték őket. Amikor felismerték a hely jelentőségét, a civil kezdeményezés indult #SalvaPeironcely néven, melynek eredményeképpen Madrid önkormányzata 2017-ben

védelem alá vette az 1927-ben emelt épületet, amelyről az is kiderült, hogy a környék egyetlen olyan háza, amely a századelőre jellemző, neomudéjar stílusban épült.

A következő évben a tulajdonos még megpróbálta lebontani az ingatlant, de a kérvényt a hatóságok elutasították.

Ide kapcsolódik:
Spanyolországban védetté nyilvánítottak egy Robert Capa által lefotózott épületet

A Robert Capa Központ

A történet itt nem állt meg, a ház melletti teret Robert Capa után keresztelték el, 2018-ban pedig egy több napos kulturális fesztivált is szerveztek a helyszínen „Itt volt Robert Capa” névvel, mely keretein belül felavatták a fotós tiszteletére készített, körülbelül száz négyzetméteres falfestményt a házzal szembeni téren.

A Rober Capa tiszteletére alkotott falfestmény avatása 2018-ban - forrás: europapress.es
A Robert Capa tiszteletére alkotott falfestmény avatása 2018-ban – forrás: europapress.es

Az önkormányzat közben megkezdte a lakások kisajátítását, az utolsó lakó 2021 februárjában költözött ki. Rájuk Capa fényképének köszönhetően egy jobb élet vár, hiszen az apró, elhanyagolt lakások helyett nagyobb és kényelmesebb otthonokat kínáltak fel nekik.

A tervek szerint az épületben egy, a madrid légi bombázásának emléket állító kulturális központot hoznának létre. A #SalvaPeironcely már megküldte a terveket Madrid önkormányzatának, ha elfogadják, akkor visszaállítanák a ház külső megjelenését a bombázás utánira, az épületben helyet kapna egy 258 négyzetméteres kiállítótér, egy korabeli munkáslakás, az udvarban helyreállítanák a kutat és rekonstruálnák a néhai közös latrinát, szobrot állítanának a gyermekek tiszteletére és a közeli vasútállomást is Robert Capára neveznék át.

A blog támogatója az idén 30 éves Cervantes Intézet: 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!