Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Megdöntheti saját rekordját Fülöp Antal Andor

Megdöntheti saját rekordját Fülöp Antal Andor

Több mint egy éve (2020 áprilisában) egyszer már bemutattam itt a Senki többet? blogban a 2008-ban alapított kolozsvári Quadro árverezőházat, Erdély egyetlen ilyen jellegű műkereskedelmi intézményét; most vessünk megint oda egy pillantás, annál is inkább, mert a legutóbbi, márciusi árverésükön kimagasló sikert elért kolozsvári születésű festő, Fülöp Antal Andor újra két alkotásával is várja a napok múlva kezdődő legújabb liciteket.

- hirdetés -

Fülöp Antal Andor (1908–1979) 1925 és 1929 között a – néhány évvel később, 1933-ban majd Temesvárra áthelyezett, és ott akadémiai rangra emelt – kolozsvári Szépművészeti Iskolában (Şcoala de Arte Frumoase) folytatott tanulmányokat, majd az 1929/30-as tanévben a római Accademia della Belle Arti hallgatója lett. Hazatérte után tagjává választotta a Barabás Miklós Céh, számos nagy egyéni kiállítása volt a szülővárosában, de csoportos kiállításokon Bukaresttől Budapesten át Párizsig mutatta be a munkáit. Örök álmát a kolozsvári Házsongárdi temetőben alussza.

- hirdetés -

Halála után Fülöp festményei természetesen időről időre fel-felbukkannak a műtárgypiacon; Magyarországon is többször megfordultak képei a BÁV, a Nagyházi Galéria, korábban az erdélyi művészettel kiemelten foglalkozó Misson Art Galéria árverésein is. A Kieselbach Galériában a 2000-es évek első felében négy munkáját árverezték 280.00 és 420.000 forint közötti leütési árakkal, a Virág Judit (korábban Mű-Terem) Galériában pedig kilenc képe szerepelt (az utolsó 2018-ban), de itt volt 700.000, 750.000 és 950.000 forintos leütése is.

Fülöp Antal Andor – Önarckép – forrás: Kieselbach Galéria
Fülöp Antal Andor – Önarckép – forrás: Kieselbach Galéria

A legtöbbször azonban természetesen szülővárosában, Kolozsváron – ahol élete legnagyobb részében dolgozott – a Quadro Galéria aukcióin kerülnek piacra Fülöp munkái: ott már eddig több mint egy tucat képét indították különböző árveréseken. A 2015-ös karácsonyi liciten például Iréne című portréjáért 12.000 eurós kikiáltási ár után – Romániában már évek óta euróban számolva zajlik a műkereskedelem – 18.000 euró lett a leütés (amihez természetesen még hozzá jött a jutalékok összege), ami akkor a legmagasabb ár volt, amennyit mindaddig Erdélyben egy műtárgyért kifizettek. Tavaly júliusban pedig az 1943-as Iréne magnóliával című vászon árát a 4800 eurós leütéstől a 7000 eurós leütésig emelték a licitek.

Fülöp Antal Andor: Iréne magnóliával – forrás: Quadro Galéria
Fülöp Antal Andor: Iréne magnóliával – forrás: Quadro Galéria

A legutóbbi, idén márciusi, online megrendezett Quadro-aukción aztán egy újabb Fülöp-munka, a festőnek húgáról, Margitról készített, 1939-ből származó portréját a 12.000 eurós kikiáltási árról indult licitek végén az előzetesen megadott 15.000–25.000 eurós becsértéket is jócskán meghaladva 36.000 eurón (12,6 millió forint) ütötték le.

Fülöp Antal Andor: Kolozsvári látkép a Németek pallójáról – forrás: Quadro Galéria
Fülöp Antal Andor: Kolozsvári látkép a Németek pallójáról – forrás: Quadro Galéria

Mint a galériát vezető Székely Sebestyén György művészettörténész nemrégiben egy interjúban elmondta: ők már egy 18.000–25.000 eurós leütéssel is nagyon boldogok lettek volna, hiszen már az is egyéni szerzői rekordot jelentett volna az életműben, ez a végül elért kiemelkedő eredmény viszont azt jelenti, hogy ezzel a legnagyobb nagybányai festőművészek munkáit leszámítva új rekordot értek el az erdélyi műtárgypiacon Fülöp festményével.

Fülöp Antal Andor: A kolozsvári Tűzoltótorony – forrás: Quadro Galéria
Fülöp Antal Andor: A kolozsvári Tűzoltótorony – forrás: Quadro Galéria

Néhány nap múlva, július 9-én pedig elkezdődik a Quadro Galéria legújabb online árverése, amelyen ezúttal két munka is szerepel Fülöp Antal Andortól: egy 1929-ben festett kolozsvári látkép kikiáltási ára 10.000 euró (becsértéke 15.000–25.000 euró) lesz, a kolozsvári Tűzoltótornyot megörökítő festményé pedig 4600 (becsérték:6000–10.000 euró). Hogy a múltkori rekord megdől-e ezúttal, az majd kiderül: az első tétel licitjének zárása július 11. 14:00 óra, onnantól az egyes tételekért folyó versengések kétpercenként fejeződnek be (a pontos részletek a galéria weboldalán).

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!