Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Serkenj fel! Kodály és a világháború - Jön a Serkenj fel! online elődöntője

Kodály és a világháború – Jön a Serkenj fel! online elődöntője

Még javában tart a negyedik forduló, de néhány csapat már biztosan befalta a tesztet, és elkezdett készülni az ötödik, utolsó online fordulóra, amely után végre eldől, melyik hat csapat jut be a Magyar Rádió Márványtermében megrendezésre kerülő március 3-i döntőbe. Közhely, mégis igaz: jön a mindent eldöntő kérdéssor! Most pedig jön hozzá a megszokott segítség.

- hirdetés -

Érdemes nagyon felkészülni az utolsó fordulóra, mert az első három után az eredmények igencsak szorosak, még rengeteg csapat esélyes a legjobb hat közé kerülésre. Most vasárnap éjfélkor zárul a negyedik forduló, és akkor már csak egyetlen teszt van hátra – ezt február 23. (péntek) és február 25. (vasárnap) éjfél között tudjátok majd kitölteni a honlapon. A címe lehetne „Ami kimaradt az első négy fordulóból” is, de ennél sokkal pontosabban körülhatárolható, gyönyörű zenéket tartalmazó téma vár rátok:

„Kodály munkássága a II. világháború idején és utána”

- hirdetés -

A már jól ismert Eősze-könyvön kívül nem hátrány, ha fellapozzátok Ittzés Mihály „A múlt csak példa legyen”: A magyar történelem Kodály Zoltán műveiben című kötetét is. És hogy milyen zenéket hallgassatok? Ha a harmadik forduló kórusműveire emlékeztek még, akkor nem sok újra lesz szükségetek. A forduló két „nagyágyúja” a

Missa brevis és a Czinka Panna balladája.

Ezeken kívül a megjelölt időszakban keletkezett művek közül a többi ismerős kell, hogy legyen: Balassi Bálint elfelejtett éneke, Szép könyörgés, A magyar nemzet, Zrínyi szózata, An Odefor Music (Óda a muzsikához), Isten csodája, Meghalok, meghalok.

Ezeket a kórusdarabokat mindenképp ismételjétek át, szükség lehet rájuk. Ha ez is megvan, jó eséllyel kiérdemlitek a címet: a diákok, akik mindent tudnak Kodály Zoltánról. Ne felejtsétek, most már a döntőbe jutás a tét!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.