Papageno Radio
Blogok Backstage Színikritikusok díja 2021 - Megjelent a Papageno legújabb különszáma

Színikritikusok díja 2021 – Megjelent a Papageno legújabb különszáma

A Színházi Kritikusok Céhe idén 42. alkalommal adja át a Színikritikusok díját. A díjátadóra szeptember 12-én 19 órai kezdettel kerül sor a Bethlen Téri Színházban. A Papageno különszámában bővebben olvashattok a díjazottakról, a díjátadót pedig a szervezet, valamint Papageno Facebookon-oldalán élőben közvetítjük. Az előszóban Turbuly Lilla, a Színházi Kritikusok Céhének elnökének gondolatait olvashatjátok.

„Az elmúlt két évben megtapasztaltuk, hogy az alkotó közösségekre és a közönségre épülő színház az egyik legkiszolgáltatottabb művészeti ág. Írni, zenét szerezni, festeni lehet egyedül is – színházat csinálni, ahhoz legalább két, de inkább jóval több ember kell. Az alkotó(k) és a néző(k).

A kritikusdíj 42 éves történetében tavaly fordult elő először, hogy nem láttunk, mert nem láthattunk elég előadást, hogy szabályaink szerint díjazni tudjuk azokat a teljesítményeket, amelyek a járvány előtt, alatt vagy a hullámok között megszülettek. Ezért egyetlen elismerést adtunk ki: az életműdíjat Csíky Andrásnak. Úgy gondoltuk, a 2019/2020-as csonka évadot (pótolni igyekezve nézőtéri lemaradásainkat) majd a teljesnek remélt következővel együtt díjazzuk. Tudjuk, nem így alakult, a 2020/2021-es évad sem lehetett teljes.

Idén ezért változtattunk a szabályokon: nem a megszokott kategóriákból indultunk ki, hanem az elmúlt két évad azon előadásaiból, alakításaiból, online kísérleteiből, amelyeket díjra érdemesnek éreztünk, majd a legtöbb jelölést kapott alkotásokat / alkotókat tettük fel egy második körös szavazásra. Mindig küzdünk azzal, hogy nem látunk mindent, amit kellene, vagy nem látjuk elegen ahhoz, hogy a céh nevében díjazhassuk. Ez most még inkább így volt, hiszen köztünk is vannak, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt akkor sem mentek színházba, amikor éppen lehetett. Ezt a helyzetet az előadásokról kért online felvételek sem oldották meg – egyrészt eltérő minőségük miatt, másrészt azért, mert sok előadásról nem is készült felvétel. Mégis, úgy éreztük, ebben a művészeket is erősen megpróbáló időszakban talán még fontosabb, hogy jelezzük: figyeljük és nagyra értékeljük a minőséget, az újító törekvéseket, a járványra adott kreatív művészi válaszokat.

Két csonka évaddal a hátunk mögött most végre ünnepelni szeretnénk. Szerényebben, nagyszabású gálaműsor nélkül, élőben, szűkebb körben, azonban lehetőséget biztosítva minden érdeklődőnek, hogy online velünk ünnepelhessen.

Ünnepelni az alkotókat és a színházat, örülni annak, hogy újra együtt lehetünk.”

A budapesti terjesztési pontok mellett a Papageno magazint keresd a Libri országos hálózatának 58 üzletében!

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!