Papageno Radio
Da capo Lemaradtál a hét legfontosabb kulturális híreiről?

Lemaradtál a hét legfontosabb kulturális híreiről?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A héten számos örömhírt tudtunk megosztani, valamint fény derült néhány művészettörténeti rejtélyre is. Mutatjuk az elmúlt pár nap legfontosabb híreit.

A hét elején beszámoltunk róla, hogy a nemrég elhunyt Melis László hegedűművész és zeneszerző emlékére avatnak emléktáblát október 1-jén. Az avatásra Budapesten, a VIII. kerület Bródy Sándor utca 26. szám alatt kerül sor, 13 órai kezdettel. A táblánál Nemes Jeles László beszél.

Emléktáblát avatnak Melis László tiszteletére

Hírt adtunk arról, hogy megfejtették a művészettörténet egyik legnagyobb talányát, hiszen szakértők megállapítása szerint a 19. századi festő, Gustave Courbet L’Origine du monde azaz A világ eredete című erotikus képének modellje egy Constance Queniaux nevű párizsi balett-táncosnő volt.

Fény derült a művészettörténet egyik leghíresebb meztelenségének rejtélyére

Örömmel számoltunk be róla, hogy bemutatkozott a testi fogyatékossággal élő zenészekből álló angliai Bournemouth Resound Zenekar. A megszokásokkal és a fizikai törvényekkel dacoló együttesnek többek között autista, látássérült és sclerosis multiplexben szenvedő tagja is van. A zenekar ezen a nyáron fellépett a BBC Proms koncertsorozatán is.

Bemutatkozott az első fogyatékkal élő művészekből álló szimfonikus zenekar – Videó

A héten büszkék lehettünk Bacsó Gabriellára, aki a varsói születésű Albert Gaubier táncművész, koreográfus, a Magyar Királyi Operaház egykori balettmestere nevét viselő dán alapítvány minden évben külföldi és dán művészeket díjazó elismerésében részesült.

Rangos díjat nyert Bacsó Gabriella, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze

Fontos mérföldkő volt a napokban, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészülhetett a Pécsi Balett mintegy 3500 fotót, több száz önálló balettművet, több ezer előadást és 65 külföldi turnét dokumentáló, folyamatosan bővülő online archívuma.

Elkészült a Pécsi Balett online archívuma

Végül pedig hírt adhattunk arról, hogy Bucsi Réka Solar Walk című alkotása elnyerte az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes kategóriájának fődíját, amivel kvalifikálta magát a 2019-es Oscar-díjra esélyes filmek közé.

Fődíjat nyert Kanadában Bucsi Réka animációja

Promóció

X
X