Papageno Radio
- hirdetés -
Da capo Új kezdet vagy folytatás?

Új kezdet vagy folytatás?

Címbeli kérdésünk többször volt érvényes 2018 negyvenegyedik hetében, amikor robbant néhány bombahír: megalakult egy új magyar vonósnégyes, holland múzeumokban 170 olyan műtárgyat találtak a gyűjteményeikben, amelyeket nácik jogtalanul tulajdonítottak el, Sydney ikonikus épületét pedig óriás hirdetőoszlopnak akarták használni.

- hirdetés -

Az új Hungarian Quartet három hazai zenészgeneráció tudását, tehetségét integrálva lép a nemzetközi színre. Magyar Kvartett tagjai Keller András, Pilz János, Fenyő László és Homoki Gábor. Bemutatkozó hangversenyük 2019. január 4-én lesz a Zeneakadémián. A teljes hír itt olvasható el.

- hirdetés -

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete 18. alkalommal ítélte oda a klasszikus magyar zeneszerzőről elnevezett Istvánffy Benedek-díjat, amelyet évente egy 40. évét még be nem töltött zeneszerzőnek az előző évben bemutatott komolyzenei művéért adományoz az egyesület elnöksége. Idén Varga Judit Pocket Requiem című vegyeskari kompozíciója nyerte el a kitüntetést.

Varga Judit kapta a Magyar Zeneszerzők Egyesületének Istvánffy Benedek-díját

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál A jövő kulcsa elnevezéssel operaíró verseny hirdett, a beérkezett művek közül négyet, köztük Andorka Péter a Boszorkányvér című darabját juttatta tovább az előválogató zsűri.

Andorka Péter műve döntős a Bartók Plusz Operafesztivál versenyén

Huszonhét év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat (Student Academy Award): Kovács István az Ostrom című diplomafilmjéért vehette át magyar idő szerint október 12. hajnalban Los Angelesben az Amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theaterjében a kitüntetést.

Magyar diplomafilm nyert Bronz Diák Oscar-díjat

42 holland múzeum talált olyan műalkotást a kollekciójában, amelyet zsidó családoktól vettek el Hitler hatalomra jutása után. Egyebek mellett a holland királyi gyűjteményben is azonosítottak egy ilyen festményt. Az ország legjelentősebb múzeumai közül már csak az amszterdami Rijksmuseumban folytatódik a kutatás, ahol 2012 óta ötfős szakértőcsoport dolgozik ezen, de még nem sikerült a végére jutniuk.

A holland múzeumok visszaszolgáltatnák a nácik által ellopott műkincseket

Az engedélyt az operaházat igazgató Louise Herron döntését felülbírálva az új-dél-walesi kormányzat adta ki. A sydney-ek nem nézték ezt jó szemmel.

Hirdetési felületté vált a sydney-i operaház

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.