Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Eddig ismeretlen Mahler-dal csendült fel

Eddig ismeretlen Mahler-dal csendült fel

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Világpremierről számolt be Jörg Rothkamm a Tübingeni Egyetem muzikológusa, amikor is először szólalt meg koncerten egy a Mahler-házaspárnak tulajdonított dal eddig még ismeretlen változata.

- hirdetés -

A kutatások alapján a Gustav Falke szövegére készült kompozíciót (Erntelied) Gustav Mahler és felesége, Alma Mahler 1910-ben, házasságuk nem éppen legkiegyensúlyozottabb időszakában, közösen komponálhatták.

A kutató a kéziratok vizsgálata és a dalvariációk elemzése után úgy véli, hogy az eddig inkább Alma Mahlernek tulajdonított költeményre a férjnek sokkal nagyobb hatása volt. A kutató állítása szerint az ezidáig ismert variánsokhoz képest az eltérés leginkább a harmóniákban és a zongorakíséretben van.

A mű január 31-én csendült fel Naomi Kautt szoprán előadásában Tübingenben Dagmar Schmidt-Wehinger zongorakíséretével. A koncertet megelőzően Mahler-szakértők és rajongók előtt tartottak előadásokat, amelynek során a tübingeni professzor kiemelte, hogy a Mahler-házaspár közös szerzeményeinek vizsgálata bonyolult, komplex és eddig feldolgozatlan, mert számos nehézséggel, köztük az összehasonlítási alapok hiányával kell szembenézniük.

Bár a dalt egyelőre nem áll módunkban meghallgatni, Rothkamm a X. szimfónia hatását véli leginkább felfedezni a kompozícióban.

Előző cikk2017. február 2.
Következő cikkAlázat és kötélidegek

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X