Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Opera két főre

Opera két főre

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A nemrégiben jelentős nemzetközi sikereket elért szoprán, Zemlényi Eszter és Major Attila bariton nyitják a Papageno Klasszik koncertsorozatát a Művészetek Völgyében. A műsorban az operarészletek mellett dalok is felcsendülnek.

Opera két főre

július 21. 17.00 – Papageno Klasszik (Vigántpetend, katolikus templom)

Zemlényi Eszterről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban: májusban a Baltikum legrangosabb énekversenyén az észtországi Pärnu városában egyedül képviselte hazánkat, és elhozta a verseny harmadik díját, alig egy hónapja pedig második lett a Marosvásárhelyen megrendezett Nemzetközi Virginia Zeani Énekversenyen. Zemlényi Eszter 2013-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen mint oratórium- és dalénekművész, Halmai Katalin tanítványaként. 2016-tól Kertesi Ingrid az énekmestere. Számos elismerésben részesült, többek között megnyerte az I. Országos Gregor József Énekverseny Kodály Zoltán különdíját, 2016-ban Fischer Annie Előadó-művészeti Ösztöndíjas lett, különdíjat nyert a Nemzetközi Simándy József Énekversenyen és I. helyezést ért el a Petrovics Emil Énekversenyen.

A koncert műsora

J.S. Bach: 51-es kantáta

J.S. Bach: János Passió – Betrachte meine Seel

Mozart: Die Zauberflute – Pamina – Papageno

Schubert: Winterreise
-Gefrorne Tänen

-Auf dem Flusse

-Die Post
Ravel: Jeux d’eau

Donizetti: L’elisir d’amore – Come paride vezzoso… (Belcore áriája)

Liszt Ferenc: – S’il est un charmant gazon
– Comment, disaient-ils
– Enfant, si j’etais roi

Mozart: Cosi fan tutte – “Donne mie la fate…” (Guglielmo áriája)

Mozart: Vorrei spiegarvi

Mozart: Don Giovanni – Zerline Don Giovanni (recitativo-val)

2008-tól rendszeres fellépője a hazai opera- és oratórium előadásoknak. Koncertezett többek között a Budapesti Fesztiválzenekarral, az Orfeo Zenekarral, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Concerto Budapesttel és a Mendelssohn Kamarazenekarral, de bemutatkozott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon és az Eszterházi Vigasságokon is. A kortárs zene rendszeres művelője Magyarországon, emellett svédországi és erdélyi koncertkörutakon is népszerűsítette a magyar kortárs zenét. Az oratórium- és daléneklés mellett az opera és a daljáték műfajában is kipróbálta magát: Blonde (Szöktetés a szerájból), Pamina (A varázsfuvola), Nannetta (Falstaff), Mária Lujza (Háry János) és Bastienne (Bastien és Bastienne) után Damigellaként (Poppea megkoronázása) debütálhatott a Müpában.

Major Attila bariton Mezőtúron született 1989-ben. Zenei tanulmányait Békéscsabán a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskolában kezdte meg Kolarovszki Saroltánál. 2013-ban felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karára, ahol Andrejcsik István lett a mestere. Aktív résztvevője volt Rost Andrea, Vizin Viktória és Johannes von Duisburg mesterkurzusainak. 2016-ban a IX. Nemzetközi Simándy József énekversenyen I. kategóriájában két különdíjat nyert. 2016-ban Ermano Wolf-Ferrari Sly című operájában a Fuvaros szerepében mutatkozott be az Erkel Színházban, majd a Bánk bán Királyi tisztjének szerepében tűnt fel Pál Tamás vezényletével. 2017-ben Toronykőy Attila rendezésében alakította Papagenót a Parázsfuvolácska szegedi előadásaiban, 2017 októberben pedig Bagó szerepét énekelte Szegeden, Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékában.

Major Attila

Zongorán Kéry Tamás kísér, aki zongoratanulmányait a debreceni Simonffy Emil Zeneiskolában kezdte, majd a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában elnyerte az iskola Kodály-díját. A zongoraművész-diploma megszerzése után – ahol tanárai Lantos István, Kemenes András, Szokolay Balázs és Gulyás Márta voltak – Weimar és München zeneművészeti főiskoláin képezte tovább magát Rolf-Dieter Arens és Vadim Suchanov osztályában, majd 2009-ben tett dalkísérői mestervizsgát Münchenben Rudi Spring növendékeként. Részt vett többek között Dimitri Bashkirov, Rados Ferenc, Kocsis Zoltán, Mikhail Woskresensky, Sebők György, Frankl Péter, Malcolm Bilson és Kurtág György mesterkurzusain.

Komoly zenei kaland a Völgyben: Papageno Klasszik!

Számos hazai és nemzetközi zongora- és kamarazenei verseny díjazottja. Több ízben kapott kitüntetést kortárs magyar művek tolmácsolásáért.
München és Nürnberg zeneművészeti főiskolái után jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Európa számos országán túl Törökországban, Paraguayban, Argentínában és Brazíliában koncertezett és tartott mesterkurzusokat.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X