Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Esterházy fordulópontok

Esterházy fordulópontok

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Miközben hamarosan Herbstgold néven új őszi fesztivállal jelentkezik a kismartoni Esterházy-kastély, az idei év egyébként is fordulópontot hozott Haydn egykori otthonának életében.

- hirdetés -

Az Esterházy-kastély Haydn-teremben januártól kezdődően, akárcsak Haydn korában, újra zenekar lelt otthonra, mégpedig a környéken már 30 év óta közkedvelt Haydn Filharmónia. A zenekar – a fiatal kora ellenére máris világhírű Nicolas Altstaedt művészeti vezetése alatt – az Esterházy-kastély zenei fénykorának repertoárját szeretné a legmagasabb szinten bemutatni.


A zenekar új rezidenciája 2017 januárjában Haydn „Teremtés” című művével nyitotta meg kapuit. A téli pihenő után visszavárták az Esterházy-kastéllyal immár szoros kapcsolatokat ápoló Marlis Petersen szopránénekesnőt, majd Nicolas Altstaedt Mozart és Haydn műveivel anyák napi koncertre hívogatta a komolyzene kedvelőit, mielőtt a Chamber Orchestra of Europe Piotr Anderszewski zongoraművésszel együtt igéző kontrasztot teremtett volna Kelet-Európa, valamint Mozart és Beethoven zenéje között.

Berlini Filharmonikusok legfiatalabbjai adnak koncertet

Első ízben mutatkozott be Kismartonban, és ezzel együtt Európában a kanadai Banffban megrendezett nemzetközi vonósnégyes-verseny idei győztese, a Rolston String Quartet. Júniusban egy további nemzetközi együttműködés vette kezdetét: a jövőben a Karajan Akadémia végzőseit a Berlini Filharmonikusok évente egyszer Kismartonba küldik, hogy itt 2017-ben Christian Zacharias vezénylete alatt játsszanak.

Először lép fel Európában a Rolston String Quartet

Nyáron aztán ismét a közkedvelt piknik-hangversenyek várták a közönségét: júliusban Fazil Say török zongoraművész nyújtott át a Camerata Salzburggal együtt egy csokor keleties hangzású meglepetést, míg Sharon Kam klarinétművésznő augusztusban a földgolyó túlsó feléről George Gershwin zenéjét hozta el.

Piknikezzen Sharon Kammal!

A több hónapos programot az Esterházy által támogatott Pannon Ifjúsági Zenekar és a Ferry Janoska fellépésével megrendezett karácsonyi gála teszi teljessé, amely arra hivatott, hogy összekovácsolja a művészeket a közönséggel.

Vizsgálják az eszterházai operaház rekonstrukciójának lehetőségeit

A téli időszak előtt azonban szeptember 6-16. között rendezik meg a Herbstgold fesztivált, amely programsorozat klasszikus, jazz-, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál, kulináris élvezetekkel és a történelmi helyszín hagyományaival összekapcsolva.

Zenei és kulináris fesztivállal indul az ősz Kismartonban

A Haydn és követőinek forradalmi zenei újításait középpontba állító hangversenysorozat nyitókoncertjén rögtön Nicolas Altstaedt karmester-szólistát hallhatjuk, aki Beethoven, Sosztakovics és Haydn műveit hozza el.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X