Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gramofon Az alkotás filozófiája

Az alkotás filozófiája

A Gramofon-blog októberi toplistájának élére a Simon-Várjon házaspár A nagy fúga című lemeze és Vijay Iyer friss és szokatlan felállásban, szextettel készült új albuma került.

- hirdetés -

A megörökített intimitás – így jellemezhetjük ezt a különleges kamarazenei felvételt, amely egyszersmind a zeneirodalom méltatlanul ritkán játszott értékeire is felhívja a figyelmet. Schumann Hat kánonikus etűdje (Op. 56) Debussy kétzongorás átiratában csendül fel; Schubert a-moll négykezes tételében (Op. posth. 144) rácsodálkozhatunk a kompozíció hangnemtervének izgalmasságára. Kikerül a vonósnégyes-verzióban is népszerű c-moll fúga árnyékából Mozart g-moll fúgája (K. 401) – így érünk el a zenei kirándulás célpontjához, Beethoven Nagy fúgájához (Op. 134).

- hirdetés -

A kamarazene terén is elkötelezett művészházaspár elképesztően homogén játéka azt tanúsítja, hogy közös zenei elképzelésük valósul meg ebben az interpretációban. Nyilvánvaló számukra a szerzői „üzenet”, amit magától értetődő közvetlenséggel keltenek hangzó életre. A napjainkban már-már elkoptatott „művészi alázat” gesztusa náluk alapállás. A felvétel szépségében jelentős szerepe van a zenei rendező Tóth Ibolyának és a hangmérnök Bohus Jánosnak.

Megjelent Simon Izabella és Várjon Dénes első közös lemeze

Olyan hangrögzítési körülményeket teremtettek a Zeneakadémia Nagytermében, hogy a hallgató érezheti a koncertélmény egyszeriségét, ugyanakkor felerősödik a személyes megszólítottság. A megismételt meghallgatások során a technikának kizárólag az áldását élvezhetjük – bármiféle hatásnövelő beavatkozás nélkül. A mikrofonok ezúttal csupa hasznos-értékes mozzanatot engedtek rögzíteni. Történt mindez olyan kontrollált érzékenységgel, ami anélkül őrzi meg a két művész zenei kifejezésmódját, hogy a dinamikai skálát szűknek éreznénk. Együttesen „mondják el”, jól artikuláltan, a beszéd közvetlenségével mindazt, amit a művekről megosztani szándékoznak a potenciális érdeklődőkkel.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben.

Amióta jó évtizede Vijay Iyer, akkor Rudresh Mahanthappával duóban a Mediawave-en hazai debütáló koncertjét adta, felért a csúcsra. A Jarrett­-Mehldau vonal folytatójaként méltatják, friss elismeréseinek felsorolása szétfeszítené ennek a cikknek a kereteit. Hosszú távú szerződése a legtekintélyesebb európai lemeztársasággal további lehetőséget ad alkotókedvének kiteljesedésére. Míg egyes formációi közelebb állnak a klasszikus zene kortárs vonulatához, ez a lemez elejétől végig swingel, úgy, ahogy azt a nagykönyvbe Ellingtonék standardje rögzítette. A három fúvóssal felálló Iyer-szextett valami elképesztő frissességgel és mélységgel prezentálja mondanivalóját. Minden alkotóművész filozófus is, de a zongorista-zeneszerző ennek minősített esetét képviseli. Esztétikája Indiához, valamint az ógörög műveltséghez köthető, hiszen azt mondja: változtasd meg az életed! A lemez címe arra utal, hogy az egyenlőség, igazság és emberi jogok kiteljesítésétől még messzire vagyunk.

A címadó szám egy elképesztő végleteket összefogó, kegyetlenül feszes ritmusú post-bop ihletettségű téma (Poles) után következik, szinte kézközelbe hozza a történelmi idő dimenzióját. Iyer elektromos billentyűkön behívja a funk és a Chicago Art Ensemble hőskorát, zenei és gondolati hivatkozásai (Anthony Braxton, Wadada Leo Smith, Amiri Baraka) minden leütött hangjával új megvilágításba kerülnek. Együtteséből már a dobos, Tyshawn Sorey is saját jogán nagy sztár, de a lemez a mindig izgalmas Iyer CD-k közül a fúvósoknak (Graham Haynes, Steve Lehman, Mark Shim) köszönhetően lett kiemelkedő. A tíz szám változatossága, a szextett fiatal mestereinek teljesítménye, a blues gyökerek és az avantgárd erények összeházasításának sikere alapján az év egyik legjobb lemeze.

Cím: Vijay Iyer Sextett: Far from over

Kiadó: ECM Records – Hangvető

Katalógusszám: 2581 5767386

Cím: The Great Fugue

Kiadó: Hungaroton

Katalógusszám: HCD 32797

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!