Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap A félévezredes Heinrich Isaac

A félévezredes Heinrich Isaac

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Gramofon toplistájának élére decemberben két korszakos művész, Jordi Savall és Charles Lloyd lemezei kerültek.

A jazz még él, de a régi nagyok közül már csak néhányan maradtak köztünk. Ők se mind hagyományőrzők. Akit a 1960-as évek jazzkísérleteinek mai továbbélése érdekel, nehezen talál hozzá dokumentumokat a lemezbolti újdonságok polcán. A Passin’ Thru kivétel. Pontosabban:

Charles Lloyd a kivételek egyike.

- hirdetés -

Lemezein nem találni meglepetéseket. A zenekarvezető a tőle fél évszázada megszokott vizionárius erővel fúj bármilyen formációban és kontextusban. Melódiaérzékenysége elkápráztat, kontemplatív attitűdje megráz és játékossága megmosolyogtat. Nyilván bölcsebb és tapasztaltabb lett ötven év alatt, de zenéjében a változatlanságon maradt a hangsúly. Lloyd önmagával azonos a nála sokkal fiatalabb tagokból álló New Quartetben is, melynek három kísérője (Reuben Rogers, Jason Moran, Eric Harland) egyébként mindegyik régi-új zenei kirándulásán mesterien, értsd: példás stiláris érzékenységgel támogatja a tenorszaxofonost. Aki viszont a legnagyobb természetességgel nyúl vissza korai számaihoz. A mostani koncertlemezt például az 1966-os Dream Weaverrel kezdi: egy majdnem 18 perces magasztos rubato nyitánnyal, melyben a fenséges intrót és a Coltrane stílusában szóló középrészt egy váratlanul közérthető és könnyed népies téma követi.

A Nu Blues laza ujjakkal felvázolt bebop szerzemény; a groove-os Tagore on the Deltában megszólal Lloyd fuvolája, megint retró stílusban. A Part 5, Ruminations a hatvanas évek másik nagy kísérletezője, Ornette Coleman világát idézi. A címadó szám a szaxofonos egészen korai pályaszakaszából való, amikor még Chico Hamilton zenekarában fújt. A CD-t záró Shiva Prayer pedig meditatív gyászzene, a Dream Weaver mellett érzésem szerint az album legmélyebb spirituális kompozíciója, Lloyd újabb remekműve.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben.

A tehetség és a tudás mellett elképesztő munkabírás jellemző Jordi Savallra. Egyaránt sokat tett a viola da gamba-játék népszerűsítéséért, továbbá – zenei forrásanyagok rekonstruálásával és megszólaltatásukra hivatott együttesek alapításával – a zenetörténet fehér foltjainak megszüntetéséért. Koncertező és felvételkészítő gyakorlattal nemzetközi méretű rajongótábort hozott létre a régizenének, koncepciózusan tágítva annak térbeli és időbeli határait. Mert Savall számára a zene olyan közösségi produktum, amelynek szerves része a mindenkori közönség is. 1998-ban saját céget alapított felvételeinek megjelentetésére: az Alia Vox kiadványainak száma ma már több mint 120. Kivitelezésük kezdettől minden igényt kielégítő, a hatnyelvű kísérőszövegek hiánypótlóan informatívak, közzétéve a zenetörténeti kutatások legújabb adalékait, s a képi illusztrációról is csak szuperlatívuszokban lehet szólni.

Az egy-egy forrásanyagot hangzó életre keltő gyűjtemények mellett a legértékesebb kiadványok közé tartoznak azok, amelyeket jubileumi alkalom hívott életre. A Heinrich Isaac születésének 500. évfordulójára megjelent összeállítás gazdag-részletező képet ad a nálunk leginkább az Innsbrucklied szerzőjeként számon tartott, korszakos jelentőségű reneszánsz komponistáról. A 15 műsorszám végighallgatásra szánt, érdekes program, melyben hangszeres és vokális tételek váltakoznak. A lényeglátó ismertető, de főképp a lebilincselő hallgatnivaló által – a gyönyörködésen túl – betekintést nyerünk a reneszánsz zene formavilágába, szerkesztésmódjába. S akinek mindez a jó kevés, az további, irodalmi értékű olvasnivalóhoz kap inspirációt (Huxley, Stendhal) korunk meghatározó értékű előadóművészétől.

Cím: Charles Lloyd: Passin’ Thru

Kiadó: BlueNote – Universal

Katalógusszám: 002681502

Cím: Jordi Savall: Heinrich Isaac művei

Kiadó: AliaVox – Karsay és Társa

Katalógusszám: AVSA 9922

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X