Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A gordonka magyar hangja - Perényi Miklóst köszöntjük

A gordonka magyar hangja – Perényi Miklóst köszöntjük

„Ebben a pályában az a szép, hogy az ember lefekvés előtt mindig tudja, hogy másnap mivel kell folytatnia” – mondta második Kossuth-díjának átvételekor korunk egyik legnagyobb gordonkaművésze, Perényi Miklós.

- hirdetés -

Perényi 1948. január 5-én született, zenész családban. Rendkívüli tehetségként már hétévesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola előkészítő tagozatára, ahol Zsámboki Miklós, majd 1959-től Banda Ede tanítványa lett. 1962-ben szerzett művészdiplomát, 1974 óta maga is tanít az intézményben.

„Nem nyűg nekem Bachot játszani” – mondta állítólag Perényi Miklós egy koncertet követően, amikor egy ismerőse azt kérdezte tőle, nem fáradt-e ki, miután teljesen egyedül játszott másfél órán át Bach-csellószviteket a Zeneakadémia Nagytermében. – forrás: Zeneakadémia

- hirdetés -

Pályakezdőként számos mesterkurzuson vett részt Enrico Mainardinál és Pablo Casalsnál, jó ideje már ő tart mesterkurzusokat fiatal tehetségek számára vendégtanárként egyetemeken és a világ jeles fesztiváljain.

Perényi Miklós első önálló koncertjét 1957-ben, kilencéves korában adta a Zeneakadémián. Pályafutása során koncertezett a világ összes rangos koncerttermében és fesztiválján. Nem csupán szólóhangversenyeken lép fel, Perényi Miklós kiváló kamaramuzsikus is, olyan partnerekkel, mint Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Lantos István, Schiff András szintén sokat koncertezett.

Msztyiszlav Rosztropovics egyszer Perényi vonósnégyes-partnerének, Takács-Nagy Gábornak azt mondta, két csellistát ismer, aki ugyanolyan jól játszik, mint ő: Natalia Gutmant és Perényi Miklóst.

Repertoárja különlegesen széles, a barokktól a huszadik századi zenéig terjed, de kortárs szerzők kompozícióit is szívesen játssza, amit koncertprogramja és lemezfelvételei is bizonyítanak. A Beethoven összes gordonkaművét tartalmazó, Schiff Andrással közösen készített albuma 2005-ben megkapta a Cannes Classical Awardot. Ő maga is szerez zenét.

Perényi Miklós munkásságát számtalan díjjal és kitüntetéssel ismerték el: Liszt Ferenc- és Bartók-Pásztory-díjas, érdemes és kiváló művész, Kossuth- és Prima Primissima díjas, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, a Nemzet Művésze címet, illetve a Chevalier de l’orde des Arts et des Lettres-t.

Állítólag a zongora alatt játszó kis Perényi Miklós megmondta Kodálynak, milyen hangot ütött le.

2008-ban, 60. születésnapjára A gordonka hangja címmel készült róla portréfilm, amelyben Schiff András, Kocsis Zoltán, Batta András, Eötvös Péter, Takács-Nagy Gábor és testvére, Perényi Eszter beszél a művészről.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.