Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapesti Tavaszi Fesztivál Húsvét Telemann-nal és az Orfeo Zenekarral

Húsvét Telemann-nal és az Orfeo Zenekarral

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a húsvét vasárnap ünnepét teszik még teljesebbé Vashegyi György és együttesei. Zeneakadémiai koncertjük középpontjába ezúttal a két óriás, Bach és Telemann egy-egy műve kerül.

- hirdetés -

A Jézus feltámadása és mennybemenetele Telemann kései korszakának egyik ékköve. Az érzelmes, kifejező áriákban, nagyszabású, pompás kórusokban gazdag kompozíció az átmeneti stílus reprezentatív alkotása.

Még több cikk a BTF-ről!

Bemutatójára 1761-ben, bő egy évtizeddel Bach halála után került sor, pontosan abban az évben, amikor Haydn elfoglalta másodkarmesteri pozícióját Kismartonban. A művet, ahogy az elemző figyelmeztet, hiba volna Bach kantátáihoz vagy passióihoz mérni, hiszen Telemann ekkor már keresztfia, egy másik Bach, Carl Philip Emanuel zenei nyelvéhez közeledett. Hogy az állítás mennyire igaz, magunk eldönthetjük, hiszen az est második részében Bach Magnificatja (BWV 243) is felcsendül.

A hangversenyre Vashegyi György olyan szólistákat invitált meg, mint Tóth Zsuzsi, Marianne Beate Kielland, Eric Stoklossa vagy Sebestyén Miklós.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X