Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ők jelentik a székely zenei hagyományokat

Ők jelentik a székely zenei hagyományokat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A székelyek közigazgatási területeit 1876-ig székeknek nevezték, amelyek ugyanazt a szerepet töltötték be, mint a vármegyék. Az Erdély területén található történeti Háromszék eredetileg a székely széki szerveződés három székéből, Sepsi-, Kézdi- és Orbaiszékből alakult ki.

- hirdetés -

Háromszéket a néprajzi szakirodalomban Székelyföld leginkább polgárosult részeként tartják számon, melynek következményeként a többi székely székek lakóihoz viszonyítva a háromszékiek váltak meg leghamarabb népviseletüktől, táncaiktól, énekes gyermekhagyományaiktól, melyek általában egy-egy település és táj legősibb hagyományelemeit tartalmazza.

 

Háromszék cigány lakosságának lélekszáma a népszámlálásokon összeírtaknak többszöröse. Az itt élő cigányok magyar vagy román anyanyelvűek, cigányul egyáltalán nem tudnak,

sokan közülük öntudatukban is hasonulnak a magyarsághoz

vagy a románsághoz, és a hivatalos helyeken e nemzetiségekhez tartozóknak vallják magukat. A magyar ajkú cigányok több mint egynegyede városlakó és az adott településen meghatározó szerepű történelmi egyházhoz tartozónak vallják magukat, így Sepsiszentgyörgyön, az Őrkő lakóinak többsége római katolikus. A falusi cigányság általában a települések peremén él.

Foglalkozás tekintetében külön réteget jelentenek a földdel nem rendelkező falusi vagy városszéli telepeken élő cigányok. Ha ezen a tájon utazunk, őket láthatjuk, amint az út szélén vagy a városi utcákat járva kínálják az erdei gyümölcsöket, gombákat és gyógynövényeket. A cigányságon belül kialakult egy kereskedéssel foglalkozó, módosabb réteg, akik nemcsak anyanyelvükben hasonultak a magyarsághoz, de identitásukat azzal is kifejezik, hogy lakóházaik elé faragott székely kapukat állíttatnak.

Az Utolsó Óra Programra a háromszéki Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Őrkő hegy alatti többezres cigánytelepről érkeztek muzsikusok, akik akkor már csak vendéglőkben játszottak. Elektromos hangszerek: szintetizátor, basszusgitár és dob alkotják a zenekart a hegedű mellett, emiatt a zenekar repertoárja kibővült, modernizálódott, de a cigányok a hagyományos dallamokat is eljátsszák ebben az új hangszerelésben.  

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X