Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Schranz Károly utoljára játszik a Takács Kvartettben

Schranz Károly utoljára játszik a Takács Kvartettben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Schranz Károly visszavonul, helyét májustól Harumi Rhodes veszi át. 

A Takács Kvartettet 1975-ben alapította a Zeneakadémia négy hallgatója, Takács-Nagy Gábor, Schranz Károly, Ormai Gábor és Fejér András. A nemzetközi ismertséget a következő évek fesztiválrészvételei és versenygyőzelmei hozták meg, majd a Coloradói Egyetem rezidens kamaraegyüttese lett a vonósnégyes.

Harumi Rhodes – fotó: Michael Barnes

Bár az elmúlt több, mint négy évtized alatt több tagcsere történt a kvartettben – első hegedűs és névadó Takács-Nagyot 1993-ban váltotta Edward Dusinberre, a mélyhegedűs Ormai helyét Roger Tapping, majd Geraldine Walther vette át -, az együttes nevét és szellemiségét megőrizték.

Számos etalonnak számító lemezt vettek fel, megkapták a Grammy-díjat Beethoven összes vonósnégyesének felvételéért, kétszer nyerték el a “komolyzenei Oscart”, azaz Gramophone magazin díját.

Az új tag, Harumi Rhodes a New York Times szerint “mélyen kifejező hegedűművész”. Sokoldalú muzsikus, szólistaként és kamarazenészként is elismert, valamint a Coloradói Egyetem tanára. Első fellépése április 29-én lesz a kvartett tagjaként, az egyetemen megrendezendő koncert második felében fog közreműködni. Schranz Károly április 30-án játszik utoljára a vonósnégyessel.

(Via Slipped Disc, a kvartett honlapja)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X