Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Múlt századi csillagok A díva, akinek a nevét pirítós és desszert is őrzi – Nellie...

A díva, akinek a nevét pirítós és desszert is őrzi – Nellie Melbára emlékezünk

Nellie Melba hatévesen állt először közönség elé, de egészen 21 éves koráig csak zongora- és orgonatanulmányokat folytatott. Aztán férjhez ment, és elkezdte az énektanulást.

- hirdetés -

1861. május 19-ben született Melbourne mellett, művészneve, a Melba ebből származik. Énekelt Sydney-ben, aztán Európába tette át székhelyét. Operaszínpadon 1887-ben debütált Brüsszelben Gildaként, már Melba néven.

- hirdetés -

A Covent Garden és a Met csillaga volt, legnagyobb sikereit Delibes Lakméjában, Gounod Faustjában és Verdi Traviatájában aratta. 1918-ban lett a Brit Birodalom dámája, hét évvel később kiadta emlékiratait. Az első világháború alatt nagy összegeket adományozott jótékony célra.

1926-ban hazatért Ausztráliába, és a melbourne-i konzervatórium elnöke lett. Számtalan búcsúkoncertet adott. 1931. február 23-án hunyt el. Temetése társadalmi-politikai eseménnyé vált.

A korabeli kulturális életben nagy hatása volt, nem véletlen, hogy a Dowton Abbey sorozatban is feltűnt karaktere Kiri Te Kanawa alakításában. A hozzáértők szerint nem volt túl hiteles a sorozatbeli Nellie Melba: Kiri Te Kanawa sokkal fiatalabbnak és csillogóbb volt, mint az a valóságban történt. Ráadásul a korabeli lemezfelvételekről kiderül, hogy sokkal kevésbé volt „belemenős” énekes, inkább a biztonságra törekedett.

Maggie Smith és Kiri Te Kanawa a Downton Abbey-ben

A konyhaművészet is őrzi nevét, mindkét „kreációt” a londoni Savoy Hotel séfjének köszönhetjük, ahol gyakran megszállt a művésznő: a Melba toast – gyakorlatilag kétszersült – egy édesség, a Pêche Melba – őszibarack vaníliafagylalttal és málnaszósszal –, illetve egy köret – csirke, szarvasgomba és gomba, paradicsomba töltve, velouté szósszal – is a szopránnak készült.

(Via Britannica, Playliszt, The Telegraph)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.