Papageno Radio
Folk Görögországban rendezik a Nemzetközi Népzenei Workshopot

Görögországban rendezik a Nemzetközi Népzenei Workshopot

A Nemzetközi Népzenei Analízis Workshop programjain évente találkoznak az etnomuzikológia, a zenetudomány és a zenei információ-visszakeresés területén dolgozó kutatók, hogy fejlesszék azokat az informatikai eszközöket, alkalmazási módokat és modelleket, melyek a zenei analízist és az adatfeldolgozást segítik, különös hangsúlyt fektetve a népzenére és a világzenére. 

Az 5. Nemzetközi Népzenei Analízis Workshop június 26-29. között kerül megrendezésre Thesszalonikiben. A konferencia fórumot biztosítva ösztönzi az új ötletek és kutatási tapasztalatok eszmecseréjét etnomuzikológusok, zenészek, könyvtárosok, diákok, múzeumi dolgozók, számítástechnikai szakemberek és a zenei információ-visszakereső kutatók között.

Kodály Zoltán gramofon segítségével jegyezte le a falvakban gyűjtött hagyományos dallamokat

A világ gazdag zenei öröksége egyre nagyobb figyelmet kap az etnomuzikológia, a zeneelmélet, a zenetörténet, a zenepszichológia és a zenei informatika terén.

A workshop célja az interdiszciplináris együttműködési hálózatok előmozdítása és új, több tudományágat felölelő eszközök és technikák kifejlesztése, amelyek elősegítik a hagyományos zene és a világzene mélyebb megértését és a világ zenei kulturális örökségének megőrzését és továbbadását.

A konferencia fő témája a nyugati műzene hatókörén kívül eső zenei hagyományok összességége, annak legátfogóbb vizsgálata.

Tiszakanyár, 1956 – fotó: Kápolnai Imre (Zenetudományi Intézet Népzenei és Néptánc Fotóarchívum)

A tudományos témák között szerepel a számítógépes etnomuzikológia, számítógépes analízis-rendszerek a nem nyugati és a népzene számára, új zenei transzkripciós módszerek, empirikus zenei megközelítések, a zenei szájhagyományozódásának modelljei, esztétika és filozófiai kérdések, hang-és szimbolikus ábrázolás.

A konferencián a magyar hagyományokról is szó esik. A táncosok és a zenészek egymásrautalt szerepköre az erdélyi falusi zene szerveződésében címmel Judith E Olson tart előadást az Amerikai-Magyar Folklórközpont képviseletében.

A részletes program ide kattintva érhető el.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!