Papageno Radio
Címlap Torta, csárdás, fényfestés - Debrecen a virágkarneválra készül

Torta, csárdás, fényfestés – Debrecen a virágkarneválra készül

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A debreceni virágkarnevál ma már nem csupán egynapos esemény. A városban egész héten tartottak-tartanak a rendezvények, amelyek között különleges fényfestés, egy legendás koreográfia előadása és a a város tortájának elkészítése is szerepelt.

A Fények éjszakája keretében péntektől vasárnapig három helyszínen is épületvetítéseket tartanak. Egy nemzetközi 3D-mapping művészekből álló csapat segítségével a Nagytemplom, a régi városháza és a Déri Múzeum kel életre. Magyar rekordot állítottak fel a táncosok péntek délután Debrecen főterén: Béres András legendás, 1950-ben született koreográfiáját, a Mikepércsi csárdást 326-an táncolták egyszerre a Nagytemplom előtt, ezzel is emlékezve a néprajzkutatóra, a Déri Múzeum egykori igazgatójára, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítójára, művészeti vezetőjére, néptánc-koreográfusra. Idén harmadik alkalommal pedig megrendezték a Galiba Gyermekfesztivált.

Egy virágokkal díszített installációt állítottak fel szombaton Debrecen belvárosában, amely azt fejezi ki, hogy a város 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa (EKF) szeretne lenni. a D betűből és a 2023 számjegyeiből álló vasállványra rögzített térkompozíció különlegessége, hogy debreceni alkotócsoportok -köztük a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium és a Méliusz Juhász Péter Könyvtár – díszítették virágmotívumokkal egyedi elképzelésük szerint, a négy évszak jellemző jegyeit felhasználva. Az installáción található QR kód segítségével további információt találnak az érdeklődők az EKF Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programról, illetve a Rózsa utcán kihelyezett térkompozícióról.

Megújul a debreceni Zenede épülete

A virágkarnevál történetében először 49 táblás sakkszimultánt is rendeznek majd. Augusztus 20-án délután a Kölcsey Központban Pintér József nemzetközi nagymesterrel és a 11 éves debreceni tehetséggel, a már most 1954 Élő-pontszámmal rendelkező Tran Dáviddal mérkőzhetnek meg a sakkozni tudók. A Nagyerdei Stadionban rendezik meg a karnevál zárásaként a látványosnak ígérkező zenés-táncos showműsort.

A virágkarneválra egy dal is készült, amelynek szövegét Jantyik Zsolt, a PG Csoport frontembere, zenéjét pedig A Dal 2018 felfedezettje, a debreceni Dánielfy Gergely szerezte.

A karneváli hét csúcspontját jelentő augusztus 20-i virágkarnevál díszvendégeinek a debreceni szervezők közismert, népszerű embereket kértek fel. Hozzátette: ott lesz a lelátón a virágkocsik és művészeti csoportok felvonulásakor mások mellett Alexander Rybak fehérorosz származású norvég hegedűművész, Apáti Bence balett-táncos, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Göttlinger Dániel világkupa-aranyérmes debreceni kerekesszékes vívó, Molnár Andrea táncművész, Müller Péter Sziámi, a hazai alternatív zenei élet meghatározó tagja, Péter Bence zongoraművész, Trokán Anna színművész és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója.

Gasztronómiai különlegességgel készülnek az eseményre Debrecenben: elkészült a város tortája,  helyi cukrászok összefogásából létrejött Debreczeni mézes-mázas. A torta alapja a méz, a csillagánizs, a fahéj, a szegfűszeg, mindez a debreceni mézeskalácsos hagyománytisztelet jegyében vált meghatározóvá a tésztában, ehhez jön még a ribizli és a karamell különleges párosítása. A tortán mindezekkel együtt tetten érhető a modern cukrászat is, hiszen mousse krémet és fehércsokoládé ganache-t is felhasználtak hozzá.

A debreceni virágkarnevál öt virágkocsija vonul fel augusztus 21-én délután Nagyvárad utcáin a Szent László térig, ahol este a 100 Tagú Cigányzenekar lép fel. A két megyeszékhely kocsija Debrecen és Nagyvárad színházait, a két megye virágkompozíciója pedig az érmelléki borkultúrát és a magyar népi hagyományokat jeleníti meg. Bihardiószegen augusztus 22-én délután vonulnak fel a virágkocsik.

Hatalmas érdeklődés övezi a debreceni Modem Impressziók című kiállítását

(Via MTI, debrecen.hu, dehir.hu)

Promóció

Stream és színház

X
X