Papageno Radio
Címlap Vissza a gyökerekhez - indul a Kaposfest

Vissza a gyökerekhez – indul a Kaposfest

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Augusztus 13–19. között a kamarazene irodalmának alapműveitől hangos a festői Kaposvár. A fellépők között Klukon Edit, Ránki Dezső, Fejérvári Zoltán, Kirill Troussov, Camille Thomas, Várdai István, Baráti Kristóf, Frankl Péter, Szajaka Sodzsi és az Apollon Musagéte Kvartett.

2015 óta Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István csellista viszik a Kaposfest-stafétát. A művészeti vezetők gondosan összeállított programja és a visszatérő előadóművészek egyik évben sem hagyták cserben a hűséges közönséget – ez most sincs másképp.

Fejérvári Zoltán – fotó: Sepsi Botond

2018-ban is felcsendülnek Kaposváron a kamarazene irodalmának gondosan válogatott, sokszínű és izgalmas művei, például Schubert Pisztrángötöse Frankl Péter, Paweł Zalejski, Piotr Szumiel, Piotr Skweres és Devich Benedek interpretációjában, vagy Brahms Esz-dúr kürtriója és H-dúr triója többek között a Montreali Nemzetközi Zongoraverseny győztese, Fejérvári Zoltán előadásában. A zongorista Schumann a-moll szonátáját (op. 105) Szajaka Sodzsi hegedűművésszel adja elő.

Montreali világverseny győztese lett Fejérvári Zoltán

A tizennégy koncert műsorában biztos, hogy minden komolyzene-kedvelő talál kedvére valót. Baráti Kristóf a Kaposfest Timesnak pár hete azt nyilatkozta, hogy sikerült egy olyan koncepciót felállítani, amelyben a legjelentősebb kamarazenei szerzők legerőteljesebb művei kerülnek előtérbe. Várdai is kiemelte, hogy arra törekedtek, hogy visszanyúljanak a gyökerekhez.

Klukon Edit, Ránki Dezső

15-én Szakcsi Lakatos Róbert és ifj. Sárközy Lajos koncertje Paganini, Bartók és Liszt művei köré épül, ahol az improvizáció és a cigányzene is szerepet kap. Liszt Második Mefisztó-keringőjét, valamint Grieg- és Debussy-műveket hallhat a közönség 17-én a rendezvényen első alkalommal fellépő Klukon–Ránki házaspár előadásában. 18-án Ránki Dezső az Apollon Musagéte Kvartettel Bach-zongoraversenyeket játszik – a kvartett 16-án Dvořák F-dúr vonósnégyesét adja elő –, a fesztivál utolsó napján pedig egy szólókoncerttel örvendezteti meg a közönséget Haydn és Schubert darabjaival.

Kamarazenei alapművek csendülnek fel a Kaposfesten

A fesztiválozókat kísérőprogramok is várják, például nappali távcsöves bemutató és egy éjjeli látogatás a Városháza tornyában – derül ki a sonline.hu cikkéből.

Az idei évben a fesztivál kötött programja és próbarendje miatt tizenhárom fiatal vehet részt a Kaposfest és Kamara Akadémia Egyesület által közösen szervezett kurzusokon

– mondta Várdai István a Kaposfest Timesnak.

A további részletekért keresd tematikus blogunkat!

Promóció

X
X