Papageno Radio
Címlap A jazz és a fertődi Esterházy-kastély találkozása

A jazz és a fertődi Esterházy-kastély találkozása

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Eszterháza Meets Jazz néven október 13. és 26. között három előadásból álló koncertsorozatot tartanak a fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházában, ahol egyebek mellett születésének századik évfordulója alkalmából Leonard Bernstein zongoraművészről és karmesterről is megemlékeznek.

„Az improvizáció mindig is fontos elme volt a zeneművészetnek, aminek a mai megfelelője a jazz” – mondta Rácz Márton, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont zenei vezetője, amikor megfogalmazta a központ céljait:

Arra törekszünk, hogy Eszterháza olyan zenei csemegéket nyújtson a látogatóknak az országban és a régióban, amelyek egyedülállóak.

Október 13-án rögtön kikacsintással kezdődik a koncertsorozat:

Leonard Bernstein volt az első olyan zeneszerző, akinél nem lehet szétválasztani az általa leírt kotta és az improvizáció kapcsolatát. A koncertet videobejátszások is színesítik, köztük lesznek olyanok is, amelyeket Magyarországon még nem játszottak a televíziók.

Ezen a Bernstein-koncerten olyan musicalekből hangzanak el darabok, mint a West Side Story, a Pán Péter vagy a Candide. Az előadásban közreműködik a 2005-ös montreux-i énekverseny győztese, a Junior Prima-díjas énekesnő, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint.

Mi a Bernstein-titok?

Október 21-én Ludwig van jazz néven a Sárik Péter Trió lép fel, akik Beethoven darabjait játsszák újragondolva, de megtartva eredeti üzenetüket és hangulatukat. A harmadik koncert október 26-án lesz Határok nélkül címmel. A Liszt- és Kossuth-díjas Borbély Mihály egyszeri és megismételhetetlen örömzenélést tart barátaival, Lakatos Györggyel, Oláh Kálmánnal és Horváth Balázzsal. Ezen a koncerten klasszikusokat dolgoznak fel és mindig más művész viszi majd a prímet.

Oláh Kálmán: „Szeretnék új műfajt létrehozni”

A Fesztiválközpont zenei vezetője kitért arra is, hogy az adventi időszakban november 30-án a Kaláka együttes ad koncertet a kastélyban, fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. Azon a koncerten olyan köntösbe kerülnek a Kaláka-dalok, amelyek a kastély hangulatához illenek. December 8-án pedig Zsédenyi Adrienn ad unplugged koncert.

(Via MTI)

Promóció

X
X