Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Sokszínű vagy érzelmileg manipulatív a BBC táncos tehetségkutatója?

Sokszínű vagy érzelmileg manipulatív a BBC táncos tehetségkutatója?

A BBC One csatorna új tehetségkutató reality műsorában a legjobb táncost keresik. 7 éves kortól műfajtól függetlenül bárki, profi és amatőr, szólista és csapat is jelentkezhet a műsorba, amelynek győztese 50 ezer font pénzjutalom mellett egy fellépési lehetőséggel is gazdagodik: bemutatkozhat a Szombat esti láz brit megfelelőjében.

- hirdetés -

A jelentkezők egy tükör előtt táncolnak – a tükör mögött azonban nézők ülnek, a táncosok sorsa pedig az ő kezükben van. Ha 75%-uk tetszését elnyerik, a következő fordulóba kerülnek. Az élő show-ba a három csapatkapitány három-három táncost vihet magával.

Autista fiúkból álló tánccsapat

- hirdetés -

A közönséggel szemben találkozhatunk kritikus hangokkal: a The Guardian című napilapban Shayma Bakht a sokszínűség hiányát rótta fel, ennek eredményeként pedig azt, hogy az első fordulóból továbbjutók 85%-a kaukázusi, azaz fehér európai táncos, és mindössze két ázsiai jelentkező számára nyílt ki a tükörfal. Az újságíró szerint ez a kisebbségek kultúrájának háttérbe szorulásához, a mainstreamből való fokozatos eltűnéséhez, a sztereotípiák felerősödéséhez vezethet.

80 éves balerina

A BBC közleménye szerint a The Greatest Dancer az egyik legszínesebb tehetségkutató, amelyben 7 és 70 év között bárki jelentkezhet, és a közönség dönti el a továbbjutást. Arra is hivatkozik a csatorna, hogy az első forduló felvételeit Birminghamban, „az Egyesült Királyság egyik legszínesebb és legvibrálóbb városában készítették”.

A siket táncos fiú

Ahogy videók is mutatják, a szerkesztők valóban törekedtek a sokszínűségre, és az érzelmi húrokat is erősen pengették. Ezt ki-ki a maga ízlése, világlátása szerint értékelheti. Kíváncsian várjuk kommentben, mit gondolnak a táncosokról!

Egy Down-kóros jelentkező

További felvételek találhatók a műsor YouTube-csatornáján

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.