Papageno Radio
Címlap A balerinából lett hercegné - Esterházy Melinda élete

A balerinából lett hercegné – Esterházy Melinda élete

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Gyönyörű gyermekkor, nagyszerű karrier, boldog házasság. Akarhatok ennél többet?” Ez a mondat Esterházy Melinda hercegnétől származik, aki szorgalma és tehetsége által vált az Operaház balett-társulatának ünnepelt csillagává.

Ottrubay Melinda Olga Mária Franciska 1920. május 24-én született Budapesten, első gyermekként. 1926-ban beíratták az angolkisasszonyok rendjének budapesti katolikus privát leányiskolájába. Nyolc éves volt, amikor édesanyja beíratta Riedl Margit ritmikus sportgimnasztikai iskolájának gyermektanfolyamára. Itt a kislány tánctehetsége olyannyira szembetűnő volt, hogy Brada Rezső, a Magyar Királyi Operaház első szólótáncosa felvette Melindát táncakadémiájára.

Esterházy Melinda – forrás: esterhazy.at

Brada azt javasolta, hogy a kislány az Operaházban folytassa tanulmányait, ahová a tizenegy éves Melinda felvételt is nyert.

Ennek hatására Melinda eldöntötte, hogy balerina lesz, és állhatatossága révén sikerült is elfogadtatnia szüleivel választását.

Hétfőtől péntekig napi hat-hét óra intenzív táncoktatáson és szereptanuláson vett részt, majd délután otthon folytatta gimnáziumi tanulmányait magántanulóként.

A nyári szünetben a család gyakran pihent a Balatonnál, és a tizenhárom éves Melinda ott pillantotta meg először a jó vágású V. Esterházy Pál herceget, aki akkor 32 éves volt.

A lány kissé könnyelmű viselkedésével fel is hívta magára a herceg figyelmét, aki akkoriban a legóhajtottabb férjjelöltnek számított Magyarországon. „Kezit csókolom, herceg úr. Jó utat!” – búcsúzott el Melinda cserfesen Páltól. Ez a találkozás mindkettejük emlékezetében megmaradt.

V. Esterházy Pál 1901-ben született Kismartonban. Szüleit korán elvesztette, így a hercegi cím örököseként fiatalon nagy felelősség szakadt a nyakába.

V. Esterházy Pál – forrás: esterházy.at

1943-ban, 23 éves korában Ottrubay Melinda az Operaház vezető táncosa lett, majd 1945-ben elnyerte az első primabalerina assoluta címet. A tánc töltötte ki az életét, a rádióban és a Zeneakadémián is előadásokat tartott, 1939-ben pedig Ritmus és tánc címmel könyvet jelnetetett meg.

Ide kapcsolódik:
Egy kubai táncos élettörténte a havannai gettótól a londoni Királyi Balettig

Esterházy Pál és Ottrubay Melinda aztán 1941-ben ismét találkoztak véletlenül a Margitszigeten, és onnantól kezdve egyre közelebbivé vált a kapcsolatuk. A herceg meglátogatta őt és családját, és gyakran megnézte fellépéseit is. A küldött virágcsokrokon kívül azonban más nem árulkodott az érzelmeiről.

Esterházy Melinda – forrás: esterhazy.at

A II. világháborúban, Budapest ostromakor a nagylelkű herceg palotája biztonságos pincéjében mások mellett az Ottrubay családnak is menedéket nyújtott. 1945 nyarán a herceg végül megkérte Melinda kezét, aki először nemet mondott, mert tudta, hogy ha feleségül megy a herceghez, le kell mondania karrierjéről. Végül hosszas habozás után ment feleségül V. Esterházy Pál herceghez, és végleg elhagyta a színpadot.

Esterházy Melinda – forrás: nlcafe.hu

A háború azonban megnehezítette a hercegi pár életét. Pált 1948 decemberében az ÁVO váratlanul elhurcolta otthonából és koncepciós perbe fogták, melynek végén halálbüntetésre akarták ítélni. Végül 15 év fogházbüntetés kapott.

Melinda kezdetben havonta egyszer, néhány percre meglátogathatta férjét, 1950 elején azonban még ezt ismegtiltották. A hercegné, hogy szüleit támogatni tudja, gyors- és gépírást tanult és franciát tanított, de egy évvel később családját Egerszólátra telepítették. Melinda közel akart maradni a herceghez, ezért kijátszotta a hatóságokat. Ismerősök segítségével befeküdt egy idegklinikára, miközben mindenki úgy tudta, hogy ő is a családjával tartott. A sok fekvés és a bizonytalanság azonban nagyon megviselte: teljesen legyengült, már csak bottal tudott járni.

Esterházy Melinda és Esterházy Pál – forrás: esterházy.at

1956 októberében, a forradalom kitörése után a herceget kiengedték a börtönből, és november elsején már meg is indult az a pár az országból való kimenekítésére, amit a burgenlandi birtok alkalmazottai szerveztek meg. Még arra is figyeltek, hogy megtévesztés céljából egy másik „hercegi pár” maradjon az igazi helyett Budapesten. Az Ausztriából útnak induló autókat vöröskeresztes konvojnak álcázták, amelyekkel Budapestre adományokat hoztak, visszafelé pedig már a hercegi párt vitték, akiknek pár órával a határok lezárása előtt sikerült elhagyniuk az országot.

Félve a letartóztatástól, nem Kismartonba, hanem Bécsbe mentek, majd pár nap múlva Svájcba utaztak, és Zürichben telepedtek le, ahol aztán szerényen, visszavonultan, de harmóniában éltek. A herceg soha nem tért vissza Magyarországra, és Melinda is csak 47 év után. V. Esterházy Pál 1989-ben bekövetkezett halála után a hercegné lett az Esterházy vagyon kizárólagos örököse.

Az Esterházy Magánalapítvány megbízásából az Asterfilm produkciójában készült el az Esterházy Melinda életéről szóló A nap belülről süt című dokumentumfilm.

Esterházy Melinda utolsó éveiben Kismartonban élt. 2014-ben, 94 évesen, családja körében hunyt el.

A kismartoni Esterházy-kastély időszakos kiállításán mutatja be a hercegné életét.

(Via Esterházy.at, NLCafé)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X