Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Ahol az „aktív nézőségből” közösség épül

Ahol az „aktív nézőségből” közösség épül

Az előadóművészetek egyik alapkérdése az alkotó és a néző egymáshoz való viszonya. Mikor válik a néző a színház aktív szereplőjévé? Hogyan tudunk civileket bevonni egy alkotási folyamatba? Miként vehet részt a néző egy színház vagy művészeti központ működésében? Hasonló kérdésekre kereste a választ a Be SpectACTive! néven futó projekt, amelynek egyik társszervezője a budapesti Bakelit Multi Art Center volt. Kövécs Lucával és Albert Dorottyával, a Bakelit nemzetközi kapcsolataiért és kommunikációjáért felelős munkatársaival, a projekt hazai koordinátoraival beszélgettünk.

- hirdetés -

A Be SpectACTive! egy négy évet felölelő projekt, amelyben különböző európai kulturális intézmények, fesztiválok, színházak és egyetemi kutatócsoportok vettek részt. A projekt izgalmas kísérletet tett arra, hogy újraértelmezze a megfigyelés szerepét, új nézőpontokat és együttműködési formákat mutasson be az előadóművészetek területén. A Be SpectACTive! az alkotófolyamat kutatására helyezte a hangsúlyt. Rákérdezett az együttműködés új lehetőségeire úgy, hogy egyenrangúan vonja be a művészeket, alkotókat, kulturális intézményeket és a közönséget is. A projekt kulcsszava az „aktív nézőség”, a közönségépítés egy új formája, amely kiemelt szerepet szán a nézőknek és felelősséggel ruházza fel őket a közös, kreatív munka folyamán.

Be SpectACTive!
A projekt időtartama: 2014. 12.01. – 2018. 11.30.
Az elnyert finanszírozás mértéke: 1,750,000 EUR

„Kezdetben nehéz volt megtalálnunk azt a rétegét a közönségünknek, akik az előadások munkafolyamatait és a Bakelit tevékenységét egyaránt követni szeretnék. Ennek az aktív kapcsolatnak a fenntartása mindkét részről folyamatos munkát igényel” – mesél a kezdeti nehézségekről Kövécs Luca.

- hirdetés -

A projekt keretein belül alkotói rezidenciákat, nyitott műhelyfoglalkozásokat, workshopokat és beszélgetés-sorozatokat szervezett a Bakelit csapata. A rezidenciákon a művészeken kívül a különböző területekről érkező, vállalkozó kedvű „aktív” nézők is részt vettek a közös alkotásban és gondolkodásban, végigkísérték a próbafolyamatot, ötleteikkel és tapasztalataikkal pedig hozzájárultak az előadás megszületéséhez.

Ide kapcsolódik:
Múzeumok új szerepben – a Közös ügyeink projekt és kiállítás a Ludwig Múzeumban

Emellett a Bakelit művészeti programjának alakításába is bevonták a nézőket. A résztvevők eddig több évad tervezésénél is szavazhattak előadásokra, amelyeket a Bakelit később igyekezett meghívni. A Be SpectACTive! projekt során kutatói munka is zajlott, amely folyamatosan követte és elemezte a munkafolyamatokat, vizsgálta a partnerek közönségfejlesztésének különféle formáit. Albert Dorottya szerint a projekt egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy hogyan lehet ezeket a folyamatokat láthatóvá tenni, dokumentálni és kommunikálni, valamint, hogy hogyan válhat egy-egy részvétel-alapú munkafolyamat érdekessé a tágabb közönség számára.

Be SpectACTive! – fotó: Bakelit Multi Art Center

A Bakelit csapata szeretné, ha nézőik elkötelezett, aktív közösséget formálnának és nemcsak fogyasztói, de alakítói is lennének a Bakelit kulturális életének, programjainak.

Ide kapcsolódik:
FabLab: Közös tanulás és tudásmegosztás a 3D nyomtatók és a lézer korában

Kövécs Luca fontosnak tartja, hogy a Be SpectACTive! projekt során lehetőség volt kísérletezni ezekkel a demokratikus alkotási és működési folyamatokkal. „Manapság ritka az olyan projekt vagy támogatási struktúra, amely keretein belül terünk, időnk és lehetőségünk van olyan új módszereket kipróbálni, ahol nem a végeredmény, hanem a folyamatok kerülnek előtérbe” – hangsúlyozza a projekt jelentőségét Kövécs Luca.

Be SpectACTive! – fotó: Bakelit Multi Art Center

A partnerség már tervezi a projekt folytatását, amelyhez újabb 20 intézmény és szervezet csatlakozott, hogy tovább dolgozzanak az emberek aktívabb kulturális jelenlétéért.

A Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa Programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Kollégáink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Filmalap és az Európai Bizottság.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.