Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Lisztográfia Magyar művészek népszerűsítik Kodály és Liszt életművét New Yorkban

Magyar művészek népszerűsítik Kodály és Liszt életművét New Yorkban

Magyar dallamokra érkezik a tavasz New Yorkba, március 8-tól ugyanis magyar komolyzenei rendezvénysorozat kezdődik az Egyesült Államok keleti parti metropoliszában.

- hirdetés -

Vincze Máté, a New York-i Magyar Kulturális Központ vezetője arról tájékoztatott, hogy a High Note Hungary című rendezvénysorozat az elkövetkező hetekben azokat a magyar komolyzenei hagyományokat népszerűsítő, feltörekvő szólistákat és kamarazenészeket mutatja be a helyi műértő közönségnek, akik már nem teljesen ismeretlenek Amerikában.

- hirdetés -

A komolyzenei rendezvények nyitánya március 8-án, a nemzetközi nőnapon lesz a Golden Classical Music Awards 2018-as kamarazenei díjazottjainak, Bonnyai Apolka zongora- és Király-Lugosi Veronika hegedűművész koncertjével.

Ide kapcsolódik:
Szabadon elérhető a Kodály-módszerről készült legújabb dokumentumfilm

A magyar kulturális központ március 11-én két programmal is adózik Kodály Zoltán emlékének. A város legdinamikusabban növekvő egyetemén, a New York Egyetemen tart szakmai workshopot és ad elő a Kodály-módszerről Dr. Nemes László egyetemi tanár, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója. A professzor egyébként New York után a Indiana államban, majd a kanadai Montrealban tart előadást.

Ugyancsak március 11-én ad koncertet Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikusok gordonkaművésze. A program Kodály Zoltán Szólószonáta gordonkára, op. 8 című műve köré épül, amelyre a csellista felkérésére számos kiemelkedő zeneszerző, köztük a New York-i székhelyű, Pulitzer- és Grammy-díjas alkotó, a Yale Egyetem tanára, Aaron Jay Kernis készített átiratot.

Ide kapcsolódik:
Rácz Ödön új albuma vezeti a német lemezeladási listákat

Karosi Bálint zeneszerző és orgonista új, Concerto for Clarinet and String Orchestra című művét március 13-án mutatja be a Spectrum Szimfonikus Zenekar a New York-i Szent Péter-templomban. Szólót játszik Varga Gábor, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának klarinétművésze.

Másnap Liszt Ferencé lesz a főszerep. Bemutatkozik ugyanis – Magyarország New York-i főkonzulátusának Bartók-termében – a Los Angeles-i nemzetközi Liszt-verseny ének kategóriájának győztese, az amerikai Kendall Harb. Őt a széles szakmai támogatást élvező szervezet társigazgatója, Polgár Éva zongoraművész kíséri és kalauzolja Liszt Ferenc világába.

Ide kapcsolódik:
Ittzés Gergely: „Augusztustól új fejezet kezdődik az életemben”

Március 16-án New York vezető komolyzenei iskoláinak magyar növendékei adnak közös koncertet az intézet, a főkonzulátus és a New York-i Magyar Ház közös március 15-i ünnepi megemlékezésén. Majd Ittzés Gergely fuvolaművész kezdi meg amerikai körútját: első előadása a tekintélyes Carnegie Hallban lesz.

Vincze Máté hangsúlyozta: a mostani High Note Hungary komolyzenei koncertsorozatot tavaly novemberben rendezték meg először a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett kéthetes, átütő sikerű vendégszereplésekor. A rendezvénysorozat célja a magyar komolyzene meghatározó szerepének erősítése az amerikai metropoliszban is – fogalmazott a magyar kulturális központ vezetője.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.