Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Megjelent az Orfeo Zenekar legújabb Rameau-lemeze

Megjelent az Orfeo Zenekar legújabb Rameau-lemeze

A Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar és Purcell Kórus 2018 februárjában vette fel új lemezének anyagát, melyet a budapesti közönség a 2018-as Régizene Fesztivál keretében hallhatott először élőben. Az albumon Jean-Philippe Rameau Les Indes galantes (A gáláns Indiák) című műve szerepel.

- hirdetés -

Rameau 1735-ben komponálta az operát, melynek szövegkönyvét Louis Fuzelier írta. Az első premier 1735 augusztusában, a kibővített változaté 1736 márciusában volt a párizsi operában.

A szerző a francia operatípusok közül a könnyed opéra-ballet-t választotta, témájául pedig egy egzotikus környezetben játszódó történet szolgált.  A téma „igazi indiánok” párizsi látogatása után merülhetett fel Rameau-ban. Történt ugyanis, hogy 1725. november 25-én Agapit Chicagou indián törzsfőnök és öt társa érkezett Franciaországba, még XV. Lajos is fogadta őket. Az Olasz Színházban saját táncaikat mutatták be, ahol jelen volt Rameau is, és ez inspirálta Les Sauvages (A vadon) című rondóját, majd később magát A gáláns Indiákat. Rameau először csak a mű egy részét készítette el, és 1735. augusztus 23-án csak az első három tételt mutatták be az Académie Royale de Musique-ban. A komponista ezután prológ plusz négy felvonásra kibővítette a darabot, amit 1736. március 10-én állítottak színpadra, ugyanott.

- hirdetés -

A lemez a Glossa Music kiadó gondozásában jelent meg, melyről a zenekarral együttműködő Versailles-i Barokk Zenei Központ készített összefoglaló videót:

A lemezen olyan lenyűgöző énekes szólisták hallhatók, mint Chantal Santon-Jeffery, Katherine Watson, Véronique Gens, Reinoud Van Mechelen, Jean Sébastien Bou és Thomas Dolié.

Az Orfeo Zenekar és Purcell kórus legújabb Rameau: Les Indes galantes című lemeze

Vashegyi György a francia opéra-ballet – amely premierje után gyakran esett át változtatásokon – 1761-es átdolgozását választotta a frissen elkészült lemezre. Korábban Rameau Naïs című operáját is rögzítette a két együttes, aminek felvételére 2017 márciusában került sor a Müpában.

Ide kapcsolódik:
Újabb Rameau-felvétellel jelentkezik Vashegyi György

A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar 2014 óta a Versailles-i Barokk Zenei Központtal (CMBV) együttműködve több francia barokk operaritkaságot mutattak be.

Ide kapcsolódik:
Töretlen nemzetközi lemezsikerrel büszkélkedhet a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.