Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Csonka Ferenc és Havasréti Pál részesült idén Halmos Béla-díjban

Csonka Ferenc és Havasréti Pál részesült idén Halmos Béla-díjban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta idén a Halmos Béla-vándordíjat, a Halmos Béla-emlékérmet pedig Havasréti Pál, a Téka együttes bőgőse vehette át a Táncház napjának zárókoncertjén.

A legendás népzenész és kutató, Halmos Béla emlékére alapított két díjat első alkalommal 2015-ben adtak át. Azóta minden évben egy arra méltó fiatal prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végző személynek.

Az elmúlt években olyan kiválóságok kapták a vándordíjat, mint Lipták Dániel, Horsa István, Nyitrai Tamás és Mihó Attila, az emlékérmet pedig Ötvös Györgyi, Virágvölgyi Márta, Simoncsics János és Henics Tamás.

- hirdetés -

A vándordíj nyertese Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjét egy éven keresztül használhatja, valamint a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget biztosít neki a hangszer bemutatására. Emellett a díjjal pénzjutalom is jár.

Ide kapcsolódik:
Korszerű népzenei adatbázisokban érhető el Martin György és Halmos Béla hagyatéka

A Halmos Béla-emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület azzal a céllal alapította, hogy a szervezetet alapító elnök közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X