Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Első alkalommal rendez egynapos kurzust a Budapesti Fuvola Akadémia

Első alkalommal rendez egynapos kurzust a Budapesti Fuvola Akadémia

A Budapesti Fuvola Akadémia hagyományteremtő szándékkal rendezi meg első egynapos kurzusát május 12-én. Ez alkalommal a West Virginia University fuvola professzora, Nina Assimakopoulos látogat el a Budapest Music Centerbe. A kurzus előtt a művésznő egy rövid koncertet is ad a program résztvevőinek.

- hirdetés -

Nina Assimakopoulos nevéhez több mint 85 mű világpremierje, illetve a fuvolarepertoár bővítése céljából felkérésre írt darabok bemutatója fűződik, és öt szólólemeze jelent meg, amelyek közül a legutóbbi, a Vayu (2015), bekerült a Grammy Awards Best Classical Solo Instrumental – a legjobb komolyzenei szólóhangszeres előadásra jelölt – CD-k első körébe. Assimakopoulos számos ösztöndíjat és díjat kapott, köztük az Aaron Copland Fund Grant for New Music Recording ösztöndíjat, két Fulbright ösztöndíjat, valamint a National Society of Arts and Letters Career Award elnevezésű díjat, és fellépett többek között a Bajor Állami Opera zenekarával, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Pittsburgh-i Szimfonikusokkal és a Toledói Szimfonikus Zenekarral.

- hirdetés -

A West Virginia Egyetem fuvolaprofesszora, ahol örömmel foglalkozik a tehetséges egyetemi hallgatókkal és doktoranduszokkal. Hálával gondol tanáraira, Peter Lloydra (Indianai Egyetem, Bloomington) és Paul Meisenre (Müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskola), valamint tanítványaira, akik művészeti és pedagógiai tevékenysége során folyamatos inspirációt jelentenek számára.

„Nina Assimakopoulos drámai tempóérzékkel megáldott sokoldalú virtuóz, aki nemcsak tökéletes technikai tudásával és légzéskontrolljával, hanem rendkívüli intelligenciájával, elegáns frazeálásával, változatos hangszínével, líraiságával, a dinamikus kifejezésmód teljes tárházával, és legfőképpen a Bachtól Bartókig minden árnyalat megjelenítésére képes stílusával nyűgöz le …” -írta róla az American Record Guide.

Program:

15:00 Koncert

15:30 Workshop

16:00-19:00 Mesterkurzus

Bővebb információért kérjük látogassanak el a művésznő honlapjára.

A világ szinte valamennyi pontján tartanak a fuvolázással kapcsolatos fesztiválokat, szimpóziumokat, mesterkurzusokat, találkozókat. Magyarország ebből a szempontból sajnos az egyik kivétel. A Magyar Fuvolás Társaság megszűnésével elmaradtak az addig szinte minden évben megrendezésre kerülő találkozók, melyeket Debrecentől Sopronig, Budapesttől Szegedig mindig más-más helyszínen rendezett meg a Társaság.

„A Budapesti Fuvola Akadémia életre hívásával egy új gondolkodásmód mentén szeretnénk fejlesztő programot kínálni az alapfoktól egészen az egyetemi szintig, a növendékektől a pedagógusokon át a hangszeres művészekig mindenkinek, aki a fuvolázás iránt érdeklődik, aki a fuvolázásnak szentelte az életét” – írják a program szervezői.

A kurzus célja: a külföldi fuvolaiskolák megismerése – francia, német, angol, amerikai. A magyar fuvolaoktatás eredményeinek bemutatása, a magyar fuvolaoktatás fejlődésének elősegítése.A repertoár bővítése, új kompozíciók megismerése. A fuvolairodalom legnagyobb terjedelmű repertoárjának, a fuvola-zongora hangszerösszeállításnak a koncertéletbe való visszaemelése. A rekreációs módszerek megismerése és elsajátítása. /Feldenkrais módszer, Alexander technika./

A kurzus tartalma: hangversenyek, metodikai előadások, hangszertörténeti előadások, mesterkurzusok.

A kurzus módszere: tematikus építkezés. A fuvolairodalom módszertanilag, metodikailag egymástól elkülönülő területeit – alap-, közép-, felsőfokú képzés, zenekari játék, stb.-, az adott terület sajátosságainak figyelembe vételével dolgozzuk fel.

A kurzus eszköze: az elméleti tudás gyakorlatba való átültetése. A növendékek aktív és passzív hallgatói státuszban vesznek részt a kurzusokon, a pedagógusok a hospitálás során fejlesztik tudásukat.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.