Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Orbán György műveiből készített lemezt a Kodály Kórus Debrecen

Orbán György műveiből készített lemezt a Kodály Kórus Debrecen

A napokban jelent meg a Kodály Kórus Debrecen Hegyek, fák, füvek című lemeze az Auris Kiadó gondozásában, amelyen Orbán György négy nagyszabású kóruskönyvének mind a 25 darabja hallható Szabó Sipos Máté karnagy vezényletével. A kiadvány egy exkluzív booklet-et is tartalmaz, melyben helyet kaptak Orbán György szerzői jegyzetei, valamint a dalokban szereplő versek szövegei magyar és angol nyelven is.

- hirdetés -

A Kodály Kórus Debrecen repertoárjában – mely felöleli az a cappella és oratorikus irodalom legjavát – különösen fontos helyet kap a kortárs zene.

- hirdetés -

Szabó Sipos Máté karnagy – forrás: Kodály Kórus Debrecen

A mai magyar zeneirodalom egyik legmeghatározóbb és legtermékenyebb komponistája, Orbán György 2017-ben töltötte be 70. életévét. A jubileum alkalmából az énekkar több koncerttel is tisztelgett a szerző előtt, akinek gazdag életművében hangsúlyos szerep jut a kórusműveknek. Ezek közül is kiemelkednek a 80-as években született kóruskönyvei: a Kóruskönyv S. A. emlékére I-II. kötet, a Második Kóruskönyv I. és a Medáliák könyve sorozat.

Ide kapcsolódik:
Fedezze fel Orbán György kóruskönyveit!

Ezeknek a korai alkotásoknak komplexitása, elmélyültsége, drámaisága, érzékeny szövegválasztása és emellett zenei összetettsége egészen kivételes: a bátor eszközökkel és énektechnikai kihívásokkal gazdag zenei szövet tökéletes egységben szólal meg a felhasznált irodalmi szövegekkel, köztük József Attila, Szilágyi Domokos, Nagy László, Weöres Sándor költeményeivel és a hozzájuk társított latin szövegekkel.

Az emberi lélek gazdagsága, a természet végtelensége, kétségbeesés, öröm, szomorúság, honvágy, magány, játékosság és báj mind megjelenik ezekben a megindító, páratlan alkotásokban, melyek méltó örökösei és továbbvivői a bartóki gondolatnak.

(Via Kodály Filharmónia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.