Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Szentendre Mi lesz, ha elérjük a halhatatlanságot? – teszi fel a kérdést egy...

Mi lesz, ha elérjük a halhatatlanságot? – teszi fel a kérdést egy szentendrei művész

Boros Viola 1988-ban festő szakon végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, majd 1988 és 1990 között a düsseldorfi Képzőművészeti Akadémián Beate Schiff tanítványaként fejlesztette tovább művészetét. Számos kiállítása nyílt Németországban és Magyarországon egyaránt. Munkáit műfaji sokszínűség és túláradó vizualitás jellemzi. Legújabb, helyspecifikus installációja az Art Capital keretében látható Szentendrén, Az öröklét álma című kiállításon.

- hirdetés -

Az ókori bölcsektől a jelenkor tudósaiig, a szakralitástól a popkultúráig megannyi tézis született az örök élet kulcsáról. Hogyan érhetjük el a halhatatlanságot? Fizikai valónk vagy szellemünk, lelkünk fennmaradását tűzzük-e ki célul? A robbanásszerű és exponenciálisan növekvő technológiai fejlődés adhat-e olyan eszközt az ember kezébe, mellyel isteni természetét gyakorolva átírhatja az eddig ismert világ törvényeit?

- hirdetés -

Boros Viola kiállítása – fotó: Deim Balázs

Boros Viola ezekre a kérdésekre keresi a választ, s teszi ezt úgy, hogy az öröklét szimbólumait, titkait, az emberiség e témára irányuló válaszait egy sokrétű installáció formájában sorakoztatja fel.

Ide kapcsolódik:
Varázserdőben ébredtünk – Art Capital (nem csak) gyerekeknek

Szentendre főterén, a Városi Vendégház már önmagában is misztikus hangulatot keltő pincerendszerének tereiben a gyerekszoba apró emlékeiből, játékokból, kollázsokból, festményekből és graffitikből álló kompozíció körül sötétség uralkodik. Nincs világítás, kizárólag a fekete fényre, UV fénycsövekre reagáló festékek neon színekben pompázó reflexei mutatják az utat.

Az örök élet vágya, mint az emberiség legnagyobb, legrégibb álma párhuzamosan jelenik meg a világunk és jövőnk megértésére tett kísérlettel.

A kulturális, vallási és tudományos utalások hada konceptuális séma szerint kalauzol és épül be egy absztrahált gyerekszoba mozgalmas és zsúfolt berendezésébe. A térben egyre beljebb haladva ősi jelképek labirintusában találjuk magunkat, hogy aztán olyan tudományos teóriákra utaló feliratokkal, fényképekkel és festményekkel találkozzunk, mint a Kryonik hibernáció technika vagy a Ray Kurzweil-féle technológiai szingularitás-elmélet, melyek már most komoly fejlesztéseket és eredményeket értek el az emberi mulandóság elkerülésének területén.

Boros Viola kiállítása – fotó: Deim Balázs

Ezek a meghökkentő jelenségek további kérdéseket keltenek bennünk életre. Ha kiiktatjuk DNS-ünkből az öregedésért felelős gént vagy adatként töltjük le gondolatainkat számítógépekre, elveszítünk-e önnön valónkból valami esszenciálisan emberit? Elég-e a hogyan kérdést feltennünk, vagy ma már itt az ideje azt kérdeznünk: mi lesz, ha elérjük a halhatatlanságot?

A kiállítás Boros Viola saját álmának projekciója az örök élet titkáról, s nem véletlen, hogy a gyermeki ártatlanságot és naivitást helyezi szembe az emberiség tudományos eredményeinek magaslataival. A művész a halhatatlanság elérését kutatva végső soron a teremtő erőt: az élet továbbadásának transzcendentális élményét illeszti a középpontba.

A kiállítás sok rejtéllyel várja a látogatókat szeptember 1-ig – fizikai és szellemi barangolás az elvarázsolt gyerekszobában, nem csak gyerekeknek.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.