Papageno Radio
Papagenda Ünnepi koncertek és új magyar kórusdarabok bemutatói – #Papagenda

Ünnepi koncertek és új magyar kórusdarabok bemutatói – #Papagenda

A nemzeti ünnep hetében több mű ősbemutatójára is sor kerül: kiváló művészek tolmácsolják Tolcsvay László új darabját, a Nemzeti Ifjúsági Kórus pedig Varga Judit kifejezetten a számukra készült művét adja elő.

Ingyenes koncertek augusztus 19. és 25. között

A júliustól másfél hónapon át tartó, a Balaton északi partján Balatonalmádi, Keszthely, Balatonfüred, Tihany és több más települést érintő Klassz a pARTon! programjai itt találhatók.

augusztus 20.
17 órától a Müpában Jazz0820

augusztus 21.
22.30 BJC – Wednesday Open Jam: Gyárfás István Trio

augusztus 23.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Kollmann Gábor Trio

augusztus 24.
22.30 BJC – Free BJC Jam Session: Egri János Jr. Trio

augusztus 25.
18.00 Deák téri evangélikus templom – Dóbisz Áron orgonál
19.00 Munkás Szent József-templom – Deák László orgonahangversenye

Magyar Mise – Új Magyar Rapszódia

Miklósa Erika

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad egy harminc évvel ezelőtti ősbemutatója tér vissza a sziget fái közé, a Tolcsvay testvérek Magyar Mise című, Európa-szerte népszerűvé vált zenei kuriózuma mellett pedig egy ősbemutató is elhangzik augusztus 20-án: Tolcsvay László Új magyar rapszódia című darabja. A Magyar Mise szólistái Miklósa Erika, Janicsák Veca, Sándor Péter, Szemenyei János és Gábor Géza lesznek, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa, valamint Tolcsvay László rockegyüttese és a Tiszta Forrás Zenekar, az est karmestere Werner Gábor.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus koncertje

Nemzeti Ifjúsági Kórus – fotó: Gunity Gábor

A Nemzeti Ifjúsági Kórus 2018 nyarán alakult meg a Zeneakadémia Kodály Intézetében. Az Erdei Péter és Nemes László Norbert karnagyok által irányított együttes idén meghívást kapott Birminghambe a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének éves kongresszusára. Elutazásuk előtt műsorukat bemutatják a budapesti közönségnek is. Elhangzanak Bárdos Lajos, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Bella Máté, Kocsár Miklós, Orbán György, Csemiczky Miklós, Vajda János művei, valamint Varga Judit kifejezetten a Nemzeti Ifjúsági Kórus számára komponált Night című darabja. Az augusztus 21-i Vigadó-beli koncert ingyenes, de regisztrációköteles.

Ide kapcsolódik:
Brit szakmai fórumra kapott meghívást a Nemzeti Ifjúsági Kórus

A magyar hegedű

Lendvay József

A hegedűn való játék elsajátításában nem volt tanára, kizárólag veleszületett képessége, szorgalma és az állhatatos gyakorlás révén emelkedett minden kortársa fölé. Bihari János természeti tünemény volt – így emlékeznek a legendás hegedűsre alig néhány évvel halála után, az 1830-as évek első felében. Bihari természetesen nem az egyetlen, akit ekként őrzött meg az emlékezet. Legyen szó Lavottáról vagy Vecseyről, a magyar hegedűsök olyasfajta természetadta tehetséggel születtek, melyre az egész világ ámulattal csodálkozott rá. „A magyar hegedű története” című koncerten augusztus 23-án a Vigadóban 300 év híres magyar hegedűseit és repertoárjukat idézi fel Szalonna és Bandája (zenekarvezető: Pál István Szalonna), Radics Ferenc és Zenekara, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Lendvay József (hegedű), az est karmestere Alpaslan Ertüngealp.

Több húron pendülünk – Ácsné Szily Éva kisiskolás tanítványainak koncertje

Ácsné Szily Éva tanítványaival, Kelemen Gáspárral és Gertler Teóval – forrás: Virtuózok

„A közös zenélés rendkívül kedvező hatással van a gyerekekre, mert azon túl, hogy nagy koncentrálást igényel, örömforrás egyben, és közben alkalmazkodást kíván, ugyanis másképpen nem tudunk együtt haladni. Mi ez, ha nem az élet?” Így érvel a zene jótékony hatása mellett Ácsné Szily Éva, a budapesti Tóth Aladár Zeneiskola hegedűtanára, illetve a Zeneakadémia módszertan- és gyakorlatvezető tanára, aki több éve szervez a Balaton-felvidék páratlan környezetében nyári kurzust és koncertet növendékeinek. „A legfontosabb célom a többi tanárral együtt – fogalmaz –, hogy a táborban a zenén keresztül közösség alakuljon ki az egy hét alatt, mert csak így tudunk eredményt elérni, együtt alkotni.” Immár hagyomány, hogy a közös alkotás eredményét augusztus 25-én egy ingyenes koncerten, a Klassz a pARTon! fesztivál keretében, a vászolyi római katolikus templomban mutatják be a közönségnek.

Ide kapcsolódik:
Ők a III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!