Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Malajziában került sor a 24. Nemzetközi Kodály Szimpóziumra

Malajziában került sor a 24. Nemzetközi Kodály Szimpóziumra

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Zenepedagógusok érkeztek augusztus 5-9. között a világ minden tájáról Malajziába, a Borneó szigetén található Kuchingba, Sarawak állam fővárosába a 24. Nemzetközi Kodály Szimpóziumra. A konferencia célja ráirányítani a nemzetközi zenész és zenepedagógus társadalom figyelmét a 20. században Kodály Zoltán által megalkotott filozófia újraéledésére és nem szűnő létjogosultságára a 21. századi keretek között is.

Az idei szimpózium elnöke, Susanna Saw kérdésünkre elmondta: „öt évig tartó út vezetett a konferencia alapötletének kimunkálásához, mindenek előtt a délkelet-ázsiai régióban tevékeny zenepedagógusok igényeinek akartunk megfelelni.”

A Hail Mary the Queen Gyermekkórus előadása a 24. Nemzetközi Kodály Szimpóziumon. Karnagy: Maria Theresa Vizcone-Roldan – fotó: Moses Lim Photography

Így került a konferencia szervezőbizottságának látókörébe a speciális nevelési igényű gyermekek tanítása Kodály-módszerrel, a pop pedagógia, vagy az idegtudományi kutatások eredményei a Kodály-koncepcióval összefüggésben.

„Délkelet-Ázsia zenei palettája elképesztően színes és gazdag. Továbbra is folyamatosan tanulunk a nyugattól, de már ők is kezdenek felfigyelni a világ ezen részének zenei kultúrájára. A Fülöp-szigetekről érkezett Hail Mary the Queen Gyermekkórus produkciója felnyitja a világ szemét. A 2019-es Nemzetközi Kodály Szimpóziumon kelet találkozik nyugattal” – teszi hozzá Susanna Saw.

Sarawak állam Malajzia Borneó szigetén elterülő áthatolhatatlan, páfrányoktól és óriás bambuszoktól sűrű esőerdővel borított területe. Kuching az állam fővárosa muszlim maláj, kínai, indiai és a gyarmati időkből maradt angolszász kultúrájú, amit a konferencia helyszíne az impozáns modern iszlám stílust képviselő Waterfront Hotel és a gyarmati időkből származó bíróság épülete szimbolizál. Sarawak az egykor fejvadász törzsek földje is, a konferencia harmadik napján a műhelyfoglalkozásokat az Iban és a Bidayuh törzs ún. hosszúházaiban és a harcosok cölöpökre épített kerekházaiban tartották a Sarawak Cultural Village területén.

A konferencia egyik helyszíne: Sarawak Cultural Village – fotó: Tóth Teréz

Több mint 500 résztvevő, meghívott előadók, köztük Dr. Körmendy Zsolt a Zeneakadémia tanszékvezető tanára, műhelyfoglalkozásokat, szekció előadásokat tartó szakemberek, zenepedagógusok, karnagyok, kórusok képviseltették magukat. Magyarországról a Kodály Intézetből érkezett Dr. Nemes László Norbert igazgató, aki egyben a Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke is, Novák Anikó zongoraművész, Polyák Zsuzsanna, az archívum munkatársa. Jelen írás szerzője mint független újságíró volt jelen, és adott elő a konferencián, Innovációs folyamatok keletkezése a Kodály-filozófia és módszer 21. századi megjelenésében címmel.

Különleges élményt jelentett több kutatás és projekt bemutatása az érdeklődők számára. Dr. Pek Lin Chong életveszélyes zúgókon, úttalan utakon megközelíthető törzsi életmódot folytató falvakban járt, ahonnan pentaton dallamokat, szerelmes búcsúzó, vidám modern dalokat jegyzett le, és meg is tanította a táncokkal együtt a hallgatóságnak. Dr. Ramona Mohd. Tahir egyetemistáival elsajátították a hagyományos bambusz-hangszerek készítésének technikáját, és a zenészekkel új dallamokat komponáltak. Dr. Ramona ősi maláj népdalokat is hozott, amelyeknek szívbe markoló előadását hallhattuk helyi népdalénekesek és Gilbert de Greeve (Belgium) zongorakíséretével.

Ide kapcsolódik:
Hatalmas sikert aratott a Nemzeti Ifjúsági Kórus Birminghamben

Dr. Indra V. Selvarajah a közösségi zeneterápia szerepéről adott elő a maláj társadalom átalakulásában (Malaysia Baru), amelynek része a speciális igényű gyerekek, felnőttek integrációja is. Az autista vagy éppen az Alzheimer-betegséggel élők számára a kóruséneklés terápiás eszközt jelent (Kodályi közösségi zeneterápia). Novák Anikó nem csak lírai zongorajátékával bűvölte el a közönséget, de a Körtvési Katalinnal közösen kidolgozott, Kokas Klára tanításain alapuló Zene Zen módszer műhelyfoglalkozáson is nagy sikert aratott. Dr. Nemes László Norbert a konferencia kapcsán megjegyezte:

„A Kodály-filozófia délkelet ázsiai adaptálása során a csak erre a régióra jellemző sajátosságok jelennek meg.” James Cuskelly (Ausztrália), a Nemzetközi Kodály Társaság idén leköszönt elnöke plenáris előadásában markánsabban fogalmazott: „a válaszok itt vannak, az újvilágban, mivel a változásokhoz gyorsabban alkalmazkodunk. A szimpózium bebizonyította, hogy a Kodály-koncepció állandó. Alkalmazható, rugalmas és érvényes 2019-ben is”.

A Nemzetközi Kodály Társaság közgyűlése elfogadta a vezetőség új tagjait: Dr. Jerry Jackard az Egyesült Államokból lett a társaság új elnöke, Susanna Saw pedig az egyik alelnöke. Dr. Miriam Factorát (Fülöp-szigetek) és Fehér Anikót (Magyarország vezetőségi taggá választották. Dr. Nemes László alelnökként, Lucinda Geoghegan igazgatóként, Katherine Hickey gazdasági vezetőként maradt tag, Dr. James Cuskelly pedig volt elnökként.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X