Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Így készül: Lót – Szodomában kövérebb a fű Megkezdődtek a Térey János utolsó művéből készült előadás próbái az Örkény Színházban

Megkezdődtek a Térey János utolsó művéből készült előadás próbái az Örkény Színházban

A nyáron tragikusan fiatalon elhunyt Térey János nem sokkal halála előtt fejezte be utolsó, Lót – Szodomában kövérebb a fű című, Kovalik Balázs ötlete alapján az Örkény Színház felkérésére írt drámáját. Az előadást Kovalik Balázs rendezi, aki sok év után először állít színpadra prózai előadást hazai színpadon.

A bemutató december 20-án lesz az Örkény Színház nagyszínpadán.

A rendező ajánlója:

- hirdetés -

Bruegel Szodoma és Gomorra pusztulását ábrázoló képe előtt állva a müncheni Pinakothékában azon tűnődtem, mit csinál Lót és két lánya a bal alsó sarokban meztelenül? A hittanórán csak addig mesélték a történetet, hogy Lót felesége, nem tudván kíváncsiságát legyőzni, az isteni parancsolat ellenére hátrafordult és sóbálvánnyá változott. De hogy a lányok ezt követően apjukkal bujálkodtak és teherbe is estek tőle, ez eddig valahogy elkerülte a figyelmem. Nem maga a vérfertőző paráznaság, hanem Lót történetének bonyolultsága és morális ellentmondásossága érlelte a gondolatot, hogy talán aktuális színpadi szöveggé formálódhatna ez a tulajdonképpen shakespeare-i dráma.

- hirdetés -

János nem mondott rögtön igent a megírásra. Jó néhány hétig gondolkodott, hogy megtalálja-e a témában önmagát, azt, ami érdekli, amiről beszélni tudna benne. Aztán vagy másfél éve belekezdtünk. Kutatás, anyagkeresés, ötletelés. Jelenetvázlatok, stíluskísérletek. Végül megszületett egy első változat, egy anyag, amely még formálásra várt, amikor János sietve eltávozott.

Ide kapcsolódik:
A Paulus és a A Nibelung-lakópark szerzője - 1 éve hunyt el Térey János

Miközben munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy színpadra alkalmazzuk írását, folyamatosan érzem, nem szakadt meg köztünk a beszélgetés mégsem, soraiból válaszol, ha kérdésünk van.

A bibliai Lót története ihlette irodalmi szöveg gondozásában Nádasdy Ádám és Ari-Nagy Barbara dramaturg vettek részt.

Az előadás szereplői: Gálffi László, Kerekes Éva, Stork Natasa, Kókai Tünde, Borsi-Balogh Máté, Dóra Béla, Patkós Márton, Békés Itala

A díszletet Antal Csaba, a jelmezeket Benedek Mari tervezi.

Zeneszerző: Fekete Gyula

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.