Papageno Radio
Címlap Kovalik Balázs rendezésében mutatta be az Örkény Színház Térey János utolsó darabját...

Kovalik Balázs rendezésében mutatta be az Örkény Színház Térey János utolsó darabját – GALÉRIA

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

December 20-tól látható az Örkény Színházban a Lót – Szodomában kövérebb a fű című dráma, Térey János utolsó darabja.

Az előadás ajánlója szerint:

Azt mondják, az angyal mindenki életében eljön legalább egyszer.


 

Lót – Ábrahám unokaöccse és üzlettársa – a nagybátyjával való folyamatos rivalizálás miatt a gazdag és termékeny Szodomába költözik, noha a város erkölcse köztudottan romlott. Egyszerre igyekszik megtartani hitét és ősei törvényeit, miközben folyamatosan kompromisszumokat kell kötnie vagyonának gyarapítása és pozíciójának megtartása érdekében. Egy nap megjelennek nála az Úr angyalai, és tudtára adják, eljött a vég. Isten pusztulásra ítélte a bűnös várost, de ő és családja – Ábrahám közbenjárására – megmenekülhet. Indulniuk kell: elhagyni mindent, új életet kezdeni ismét, valahol. Isten kimenti Lótot a biztos halálból, de kegyelme mindenkit próbára tesz.

A kézirat címoldalán egy Kierkegaard-idézet szerepel, a filozófus Félelem és reszketés című művéből: „Ha nem élne örök tudat az emberben, ha mindennek a mélyén nem volna egyéb, csak valami vadul forrongó hatalom, mely sötét indulatával mindazt előteremti, ami nagy és silány, ha mindennek alján egy tátongó, betelni soha nem képes üresség rejtőzne, mi más lenne akkor az élet, mint kétségbeesés?”

Ide kapcsolódik:
Próba, show-műsor nélkül

Az előadás dramaturgja Ari-Nagy Barbara, irodalmi konzultánsa Nádasdy Ádám. látványát Antal Csaba díszlet- és Benedek Mari jelmeztervezők álmodták meg, a zenét Fekete Gyula szerezte. Lót szerepében Gálffi Lászlót láthatja a közönség, a feleségét Kerekes Éva alakítja. Lót lányát, Goldát és Zelmát Stork Natasa, illetve Kókai Tünde játsszák. Menáhem szerepében Borsi-Balogh Máté, Ráfael és Gábriel angyalok karakterében Dóra Béla és Patkós Márton látható, Mikaélt váltott szereposztásban Békés Itala és Zsótér Sándor játssza. Az előadásban közreműködnek zenészek is. Cimbalmon Szalai András, iletve Egervári Mátyás játszik, a kórusban Borzási Boglárka, illetve Fenyvesi Gabriella, Kaffehr Zsuzsanna, illetve Ruszó Alexandra, Erdős Róbert, illetve Varga-Tóth Attila, és Csölley Martin, illetve Cser Ágoston énekel.

Promóció

X
X