Papageno Radio
Címlap Kiri Te Kanawa életművéből válogatunk a Portréban

Kiri Te Kanawa életművéből válogatunk a Portréban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kiri Te Kanawa négy éve, 2016-ban énekelt utoljára nyilvánosan, de ekkor még nem vonult vissza, ezt csak egy évvel később jelentette be. „Nem akarom hallani a hangom. Az a múlt. Amikor fiatal operaénekeseket tanítok, és hallom a gyönyörű, friss hangjukat, nem akarom a magamét melléjük tenni” – nyilatkozta korábban a szoprán a BBC-nek, akit 1971-ben ismert meg a nemzetközi operaközvélemény, egy Covent Garden-beli Figaro házassága-előadás révén. A Papageno Rádió műsorán ezúttal az ő életművéből válogatunk május 18-án 15 órától. A műsor ismétlése szerdán 22, pénteken 14 órától hallható.

Új-Zélandon született egy maori férfi és egy európai nő gyermekeként. Öthetes volt, amikor örökbe fogadták, maori apja és ír származású anyja adta neki a Kiri nevet, amely maori nyelven harangot jelent.

Nagyon korán rabul ejtette a zene, már kisgyermekként minden alkalmat megragadott, hogy énekeljen, és már ekkor megmutatkozott legendás maximalizmusa.

Később, sikeres pályáján sem érezte, hogy 100 százalékot nyújtott, egyetlen fellépését, előadását vagy koncertjét sem tartotta tökéletesnek. „Csodálatos karrier áll mögöttem” – fogalmazott, de hozzátette, ő maga akarta eldönteni, mikor énekel utoljára nyilvánosan.

Öt évig érlelte a később meghozott döntést. Egy Melbourne melletti koncerten, 2016 októberében jött el az alkalom. Pódiumra lépés előtt pontosan tudta, ez az utolsó alkalom, hogy a közönség hallhatja őt.

Ide kapcsolódik:
Színházat neveznek el Kiri Te Kanawáról


A Papageno Rádió már mobilapplikáción is elérhető, amit Androidra itt, iPhone-ra pedig itt tudtok letölteni. 

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X