Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Egy rég kivágott fa bizonyítja ennek a Rembrandt-önarcképnek az eredetiségét

Egy rég kivágott fa bizonyítja ennek a Rembrandt-önarcképnek az eredetiségét

A már eddig megismert (és nagyrészt itt is bemutatott) modern és kortárs műalkotások után most egy újabb, ám ezúttal a Régi mesterek kategóriájába tartozó sztártételt jelentett be a Sotheby’s a július 28-ra tervezett árverésének anyagából: az 1632-ben festett Rembrandt önarcképéért a ház előzetesen 12–16 millió fontot (15–20 millió dollár; 4,6–6,2 milliárd forint) vár.

- hirdetés -

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606–1669) egész életében szívesen örökítette meg a saját arcmását: nagyjából nyolcvan önarcképét ismerjük (ezek között egyaránt vannak festmények rajzok és metszetek), és ezeken huszonkét éves korától hatvanhárom éves koráig kísérhetjük nyomon vonásainak változásait.

A most kalapács alá kerülő önarckép huszonhat évesen mutatja a művészt, elegáns, csipkegalléros ruhában, a fején fekete kalappal, öntudatosan néz szembe a kép előtt állóval.

- hirdetés -

A festmény legutóbb 1970-ben szerepelt árverésen, akkor is a Sotheby’snél és Londonban, ám akkor még nem volt egyértelmű a készítője, csak „Rembrandtnak tulajdonított” attribúcióval szerepelt, és így 650 fontért vette meg egy francia műkereskedő. Ő aztán alaposan megvizsgáltatta a festményt egy német laboratóriumban, és az anyag-összehasonlítás bebizonyította, hogy ez a kép egy ugyanabból a fatörzsből vágott táblára készült, mint az, amelyiken egy egyértelműen Rembrandt által festett másik portré van (amelyet ma a hamburgi Kunsthallében őriznek).

Rembrandt van Rijn: Önarckép csipkegallérral és fekete kalappal – forrás: Sotheby’s

Amint ez kitudódott, egy holland műgyűjtő 1,5 millió dollárért megvásárolta a képet, amelyik aztán később több kézen is átment; mostani eladója 2005-ben vette meg ismeretlen összegért egy holland műkereskedőtől.

A festmény egyike annak a nagyon kevés Rembrandt-önarcképnek, amelyek még magánkézben vannak, és amióta kiderült, hogy eredeti, több kiállításon is szerepelt, többek között az amszterdami Rijksmuseum 1997-es, vagy a londoni National Gallery 1999-es Rembrandt-tárlatain.

Ezt a most bejelentettet megelőzően az utolsó Rembrandt-önarckép 2003-ban fordult meg árverésen, ugyancsak a Sotheby’snél Londonban, és akkor 6,94 millió fontért (11,3 millió dollár) vásárolta meg Steven Wynn amerikai műgyűjtő (ez a kép ma a New York-i Leiden-gyűjteményben van).

A 2003-ban árverezett Rembrandt-önarckép – forrás: Wikimedia

2007 októberében azonban történt közben egy igencsak sokatmondó eset. Akkor vittek ugyanis kalapács alá egy portrét a nyugat-angliai Moore, Allen and Innocent aukciósház egyik árverésén. A nevető férfifejet ábrázoló festmény kikiáltási ára mindössze 1000 font (365.000 forint) volt, annak ellenére, hogy a sarkában a H. L. Rembrandt szignó volt olvasható, és a kép valóban erősen emlékeztetett a holland mester portréira.

Ide kapcsolódik:
44 év után először bukkant fel ismeretlen Rembrandt-festmény

Philip Allwood, a ház munkatársa is eredetinek tartotta, amikor először megpillantotta annak a chichesteri háznak a falán, ahol a festmény már évtizedek óta függött, ám a kép tulajdonosa szomorúan azt mondta neki, hogy az édesapja pár évvel korábban már megvizsgáltatta a festményt, és a szakértők azt állították róla, hogy nem Rembrandt eredeti műve, hanem csak az ő stílusában készített másolat. Allwood megnézette a képet a legnagyobb Rembrandt-kollekciót birtokló amszterdami Rijksmuseum szakértőivel is, akik szintén lehűtötték a lelkesedését.

A kép így is aukcióra került, méghozzá a szakértők véleménye ellenére is „Rembrandtnak tulajdonított” meghatározással, előzetesen 1000–1500 fontos becsértékkel. A szerény vidéki aukción azonban, nem kis meglepetésre, ismert londoni műkereskedők egész serege jelent meg, akik egymást túllicitálva próbálták meg megkaparintani a portrét. Ez azonban csak annak a kitartó ajánlattevőnek sikerült, aki mindenki mást lepipálva végül nem kevesebb, mint 2,5 millió fontot (912 millió forint) adott meg érte.

Rembrandt: Nevető önarckép – forrás: Wikimedia

Ám az illető, mint ez 2008 nyarán kiderült, mégsem spekulált rosszul; ekkor ugyanis újabb és még alaposabb szakértői vizsgálatok nyomán a Nevető önarcképet mégiscsak Rembrandt saját kezű alkotásának ismerték el, márpedig így, mint láttuk, nyilván sokkal többet ér a 2,5 millió fontos vételáránál. (A Nevető önarckép amúgy 2013 óta a J. Paul Getty Museum gyűjteményében tekinthető meg; hogy mennyiért lett az övék, azt természetesen nem hozták nyilvánosságra.)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.