Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Kleb Attilával, Koltai Katalinnal, Merker Dáviddal és Nagy Viktorral hallható interjú a...

Kleb Attilával, Koltai Katalinnal, Merker Dáviddal és Nagy Viktorral hallható interjú a Papageno Klasszikban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása június 27-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Kleb Attilával, Koltai Katalinnal, Merkel Dáviddal és Nagy Viktorral.

- hirdetés -

Az embernek számtalan arca van, a művésznek, ha lehet, még annál is több. Kleb Attila fotós – civilben koncertszervező – ezúttal jazz- és blueslegendák, valamint ünnepelt hazai színészek legintimebb arcait, gesztusait vagy épp pózait mutatja meg annyira közelről, ahonnan csak nagy ritkán látni őket. A fekete-fehérre komponált képek olyan sztárokat hoznak közel hozzánk a maguk természetes szépségében, mint például Chick Corea, Dee Dee Bridgewater, Erik Truffaz, Für Anikó, Gryllus Dorka, John McLaughlin, Omara Portuondo, Pharoah Sanders, Suzanne Vega, Tompos Kátya vagy Victor Wooten. A június 22-től augusztus 7-ig látogatható kiállítás a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának része, amelynek célja, hogy a nagyközönség számára nyitott kiállítássorozat keretében mutassa be a kortárs és klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit. Ennek érdekében a Fesztivál a központi hazai és nemzetközi kiállítása mellett bevonja Budapest múzeumait, galériáit, nemzetközi kulturális intézeteit és a művészeti felsőoktatási intézményeket is.

Kleb Attila fotóművészt arról is kérdezzük, mi a legfontosabb eszköze egy munka során a technikai dolgokon túl; nagyon bensőséges helyzetekben van ismert emberekkel, akik védik a magánszférájukat: hogyan szabad hozzájuk közelíteni, hogy a kép mindent elmondjon egy pillanatról; mióta foglalkozik hírességek portréival, és mit tanult meg ez alatt az időszak alatt; véleménye szerint mitől lesz őszinte egy kép?

Ide kapcsolódik:
Visszatérnek a művészvilág ikonikus alakjai – Újra látogatható a Closer című fotókiállítás

A Bloomsday irodalmi ünnep alkalmából június 16-án jelentették be annak a kortárs zenei gitárpályázatának a győzteseit, amelyet Bloomsday in Budapest címmel hirdetett meg az írországi Contemporary Music Centre, a Budapest Music Center és Írország Nagykövetsége Koltai Katalinnal együttműködésben. A kiválasztott zeneszerzők kompozícióit a Bloomsday in Budapest 2021 programjaként mutatják be a Budapest Music Centerben. A projekt célja olyan művek nemzetközi bemutatása, amelyek feszegetik a klasszikus gitár idiomatikus határait, újszerűen árnyalják a hangszer karakterét, ezáltal gazdagítják a 6 és 8 húros gitár repertoárját. A pályázat lehetőséget nyújt magyarországi és írországi szerzőknek új nemzetközi kapcsolatok kialakítására és műveik új közönség előtt történő bemutatására. A Contemporary Music Center pályázati felhívására számos pályamunka érkezett ír és magyar kortárs szerzők új gitárműveivel. Tizenegy kompozíciót választottak ki, melyeket Koltai Katalin mutat majd be a BMC-ben 2021. június 16-án megrendezett koncerten.

Koltai Katalin nemzetközileg elismert gitárművész, szólista és kamarazenész, a kortárs zene elhivatott képviselője, akitől azt is kérdezzük, milyen esemény inspirálta a projekt létrejöttét; milyen új elemek vagy érdekességek fedezhetők fel számára szakmai szempontból a pályamunkákban; a magyar bemutatón kívül hol hangzanak még el a művek; a gitár mint hangszer milyen széles irodalommal rendelkezik; illetve van-e kutatási terület, amely még várat magára?

Ide kapcsolódik:
Koltai Katalint méltatja a Classical Guitar Magazine

A Kultkikötő története 2005-ben indult. A szabadtéri színház először Balatonföldváron nyitotta meg kapuit, 2015-től pedig három településen: Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen várja nézőit. Nagy Viktor színész 1995 óta foglalkozott nyári táborok színházi foglalkozásainak vezetésével. Különböző városokban – Kőszegen, Egerben, Tatán – rendezték meg a szervezők az összművészeti táborokat, amelyek során a színjátszás mellett a tánc, a zene, a látványtervezés területére is kiterjedő alkotómunkát végeztek. Ebből nőtt ki pedagógusok és színházi szakemberek segítségével 2003 tavaszán az Összpróba Alapítvány, amely állandó helyszínre, Balatonföldvárra költözött, ahol a résztvevők a színházművészet elemeivel való ismerkedés mellett betekinthettek a film, a látványtervezés és a filmforgatás világába is. Ekkor merült fel egy nyári kulturális fesztivál létrehozása, s 2006-ban megkezdte működését a Kultkikötő – Balatonföldvári Szabadtéri Színház, amely azóta a Balaton színházi csomópontjává nőtte ki magát. Az első előadást 2006. július 14-én tartották, amikor a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata a Veszett fejsze című művet adta elő Mohácsi János rendezésében.

2011-től a Kultkikötő saját produkciók, koprodukciók bemutatásával is foglalkozik. A Kultkikötő igazgatójával, Nagy Viktorral arról is beszélgetünk, az idei, meglehetősen különleges nyári szezon hogyan indul, és milyen események várják majd a látogatókat?

Ide kapcsolódik:
Lenyűgöző videó készült a kaposvári Csiky Gergely Színház rekonstrukciójáról

A Hosszúlépés. Járunk? azért jött létre, hogy mindannyian felfedezhessük Budapest ezernyi arcát, illatát, történetét és titkát, és hogy közösség formálódjon a főváros szerelmeseiből, akik részt vesznek a tematikus sétákon. A Hosszúlépésnél mindig azt keresik a szervezők, hogyan tudnak újabb és újabb perspektívából megmutatni egy izgalmas helyszínt, egy hozzá kapcsolódó történelmi anekdotát vagy éppen korszakokat. Bár idén a múzeumok zárva tartanak, a Hosszúlépés. Járunk? megrendezi a Séták Éjszakáját. Június 27-én, szombaton késő délutántól éjfélnél is tovább megtelnek sétálókkal a főváros utcái.

Egyetlen nap alatt akár három sétán is elmerülhetünk a budapesti éjszakában úgy, ahogy még sosem tettük.

Bebarangolhatjuk a rakpartot, felfedezhetjük Cseh Tamás kedvenc budai helyeit, szó lesz szenvedélyről és technikáról, sőt még a pesti sörről is. Ezen kívül a szervezők segítenek nyaralássá varázsolni egy budapesti hétköznapot is: a Séták Éjszakája összes programján kisorsolnak egy-egy Normafa Delikát piknikkosarat. Merker Dávidot, a Hosszúlépés egyik alapítóját és ügyvezetőjét arról is kérdezzük, mikor kezdték óvatosan tervezgetni a programokat, és mire használták fel a kényszerű szünetet; a Séták éjszakája milyen céllal szerveződik, és milyen események lesznek; hogyan bővítik a kínálatot a következő időszakban?


A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. június 28-án, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X