Papageno Radio
Címlap Kautzky Armand, Keresztes Tamás, Turjányi Miklós és Várkonyi Judit látogat a Papageno...

Kautzky Armand, Keresztes Tamás, Turjányi Miklós és Várkonyi Judit látogat a Papageno Klasszik műsorába

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása augusztus 8-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Kautzky Armanddal, Keresztes Tamással, Turjányi Miklóssal és Várkonyi Judittal.

Összefogás Gála címmel augusztus 16-án egy egész napos jótékonysági eseményre várják a nézőket a Városmajori Szabadtéri Színpadon, amelyen fellép mások mellett Andrádi Zsanett és Bot Gábor, Balogh Anna, Bese-Yengibarian duo, Détár Enikő, az Eszterlánc Zenekar, Fejes Szandra, Haumann Péter és Haumann Petra, Homonnay Zsolt, Janza Kata és Pesák Ádám, Kamarás Iván, Kautzky Armand, Kocsis Dénes, Koltai Róbert, Kozma Orsi, Mácsai Pál, Ráckevei Anna, Sajgál Erika és Kovács István, valamint Schlanger András.

A Városmajori Szabadtéri Színpad által meghirdetett kiemelten értékes eseményére két hét leforgása alatt több mint 200 pályázat érkezett. A felhívásra színészek, előadóművészek mellett zenészek, rendezőasszisztensek, súgók, ügyelők és mások is jelentkeztek a pályakezdőktől a legismertebb művészekig. A gálaműsor rendezésére Harangi Máriát, az est zenei megtervezésére pedig Mátyássy Szabolcsot kérte fel Benkő Nóra, aki idén márciustól vezeti a Városmajori Szabadtéri Színpadot. Az eseménysorozat már délután elkezdődik a színpad közelében található SzabadTér Bisztro by Oscar bárban Tihanyi Tóth Kinga műsorvezetővel, az esti gála pedig 20 órako rveszi kezdetét a Városmajori Szabadtéri Színpadon – az est házigazdái Peller Anna és Csonka András lesz. A fellépőket élőben kíséri a Heuréka Pop Orchestra és a Swing á la Django.

Az Összefogás Gála kapcsán Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművészt, a pásztói Balassi Bálint Színház igazgatóját kérdezzük többek között arról, hogy mi az, amit ez a gála képvisel; hogyan, miben tudja egymást támogatni a művészvilág; mi az, ami a legrosszabb volt az elmúlt időszakban és ami kárpótol most minden fellépőt; hogyan alakul a nyár további része?

Rejtő Jenő író, kabaré- és színpadi szerző, forgatókönyvíró, a magyar szórakoztató irodalom megújítója kamaszkorában verseket írt, majd 1928-tól komor hangulatú novellákat adott közre a napi sajtóban. Az 1930-as évek elején azonban már kabarédarabokkal és bohózatokkal jelentkezett a pesti színpadokon. Ezzel egyidőben füzetes ponyvákat, majd operetteket, végül – részben külföldi utazásai során szerzett élményeire támaszkodva – kalandregényeket alkotott. Sajátos stílusát egyéni, groteszk, nyelvi humor és „váratlan abszurd fordulatok, szürreális, gyakran kispolgári figurák és a társadalom fanyar humorba csomagolt kritikája” jellemezte. A pesti művészi élet ismert alakja volt, barátság fűzte a kor jelentős művészeihez, így például Karinthy Frigyeshez, Kabos Gyulához, Salamon Bélához, Latabár Kálmánhoz is. Az utánozhatatlan humorú Rejtő Jenő írói fantáziája külön világot teremtett a magyar regényirodalomban.

Ide kapcsolódik:
Botlatókövet kapott Rejtő Jenő Budapesten

Legnépszerűbb műveinek egyike, A tizennégy karátos autó új előadása augusztus 13-án és 14-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahol Vanek úr, a Szahara, a francia idegenlégió és egy szerelmi történet körül zseniális ponyvaparódia szövődik. Több generáció kedvenc szerzője egy olyan zenekart is megihletett, amelyik stílusával, zenei sokoldalúságával minden korosztályt elbűvöl: az előadás ikonikus jeleneteihez a Budapest Bár zenészei írtak dalokat, így lett Gorcsev Iván, Vanek úr és Verdier őrmester legendáriumából igazi, varázslatos összművészeti élmény. A koncertszínházi élmény izgalmas része, hogy a zenekar élőben, koncertszerűen játszik, a dalokat színpadi jelenetek, etűdök fűzik össze, a dalokat pedig nem énekesek, hanem hat színművész adja elő. A produkció rendezője a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás, ő tervezte a díszletet is, a regény színpadra adaptálása is Divinyi Rékával közös munkája.

A TRIP és a Városmajori Szabadtéri Színház közös produkciója kapcsán Keresztes Tamást arról is kérdezzük, miért maradhatott ennyire népszerű Rejtő Jenő ma is; mi jelent kihívást a színpadi adaptációja kapcsán; és mit jelent a zenés képregényszínház?

A Zempléni Fesztivál idén augusztus 14-től 23-ig számít a művészetkedvelő,  természetjáró, a gasztronómia iránt rajongó és persze a finom borokat kedvelő látogatókra. Az augusztus 14-i nyitóhangversenyen a 250 éve született Beethoven előtt tiszteleg a Budafoki Dohnányi Zenekar, Balog József zongoraművész és Hollegrung Gábor karmester. Másnap a bécsi klasszikus muzsikát viszi Szerencsre a zenekar, az együttes tagjaiból álló kisebb formációk pedig a következő napokban több helyszínen is föllépnek. Visszatérő vendégként jön a Budapest Jazz Orchestra és Tóth Vera, Malek Andrea, a Wespa vonósnégyes, A Honvéd Férfikar, valamint az Ábrahám Consort és Megyesi Schwartz Lúcia, és biztosan sokan lesznek a Tokaj Fesztiválkatlanban augusztus 19-én Feke Pál és társulata, majd  22-én Rúzsa Magdi koncertjén is. S ha még lehet fokozni a sztárnévsort, a friss Kossuth-díjas Várjon Dénes is biztosan megtölti a nézőteret. Az Esti jazz koncerteknek a Borterasz ad helyet: többek között a Kollmann Gábor Quintet, a Rodek Balázs Trió, a Coquette Jazz Band és a Gadó Gábor Quartet is színpadra lép. Gyermekműsorral Bognár Szilvia, a Bonbon Matiné és Joós Tamás énekmondó érkezik. Augusztus 22-én lesz a közkedvelt Megérthető zene Hollerung Gábor „tolmácsolásával”.

Ide kapcsolódik:
Indul az online Zenedoboz, Hollerung Gábor ismeretterjesztő zenetanodája

Előtte a mádi nap egyik érdekessége Bereményi Géza felolvasóestje vetítéssel és a Vodku fiaitól Cseh Tamás dalaival. A több települést és nagyjából 40 helyszínt is bejáró Zempléni Fesztivál idei záróhangversenye egy nagyszabású Don Giovanni-előadás kiváló művészekkel, Guido Mancusi vezényletével az SRK Wáberer Sportcentrumban.

Észak-Magyarország legnagyobb, kulturális-turisztikai-gasztronómiai komplexitást kínáló nyári rendezvénysorozatáról Turjányi Miklóssal, a Zempléni Fesztivál igazgatójával beszélgetünk.

Várkonyi Judit 2017-ig, több mint 10 éven át a Magyar Állami Operaház sajtófőnöke, jelenleg a Játékszíné. Nagyon sokszínű tevékenységének része, hogy 2017-ben szakmai partnerével a Budapest Bár zenekar sajtókommunikációjáért is felelt, 2019-ben pedig, az I. Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny sajtófőnökeként a hazai sajtókommunikációt koordinálta. Négy opera témájú könyv szerzője, az első kettő az Európa Kiadó gondozásában jelent meg. Mindegyik könyv művészek élettörténetét dolgozza fel regény formában, személyes interjúk alapján. Privát Facebook-oldalán tízmásodperces novellákat posztolt, ebből született meg 2017 októberében Török Eszter illusztrációival a Kalandárium című irodalmi határidőnapló, amely két egymást követő évben is megjelent. Novelláit az Élet és Irodalom, valamint a Tekintet online folyóirat közölte. A Werk Akadémia komolyzenei menedzser képzésén és a Kortárs PR 4K-Képzésén tart PR-előadásokat.

Várkonyi Judit a koronavírus-járvány idején barátai szórakoztatására készített néhány online „oktatóvideót”. A történelem, fizika vagy éppen latinórák sokakat felvidítottak, az anyagok pillanatok alatt több tízezres megosztással forogtak a legnagyobb közösségi portálon. A humorra vágyó érdeklődők kedvéért létrejött a Várkonyi Judit Hivatalos oldala felület, ahol alig egy hét alatt tízezres közösség alakult. A karanténiskola most folytatódik: Feleltetés a Bock Színpadon címmel augusztus 12-én a Játékszínben, ahol a Karanténiskola egyik legnépszerűbb szereplője, Gortva Tamás lesz az első vendége.

Várkonyi Juditot arról is kérdezzük, tapasztalata szerint mi kapcsolja össze az embereket, és ez a véleménye változott-e a karantén idején; nagyon sok komoly dologgal foglalkozik, a karanténsuli azonban a humorra épít: az emberi lélek, a psziché az, ami végső soron az érme két oldala; a karanténsulit tekinthetjük-e egy jó marketingfogásnak a mostani beszélgetős estekhez, vagy önálló létezővé vált?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. augusztus 9-én, vasárnap este hét órától kerül sor.


 

Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

Stream és színház

X
X