Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Botlatókövet kapott Rejtő Jenő Budapesten

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő Budapesten

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő a főváros II. kerületében, a Bimbó úton. A munkaszolgálatban 1943-ban elhunyt íróra emlékező alkotás Günter Demnig műve. A német szobrász huszonöt éve helyez el Európa-szerte botlatóköveket a nácizmus áldozatainak emlékére.

- hirdetés -

Rejtő Jenő egyik utolsó lakhelye volt a Bimbó út 3-ban található ház, ahol boldog időket töltött, itt vált elismert szerzővé, ekkor születtek első légiós regényei. Az eseményen Balázsovits Lajos színművész részleteket olvasott fel Rejtő-művekből, köztük A tizennégy karátos autóból.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Adele Basevi Lombroso botlatóköve

Günter Demnig, aki megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet belső indíttatásból 1994 óta állít fel Európa szerte botlatóköveket. Ezek a 10×10 centiméteres, a járdába süllyesztett bronztáblák a nácizmus áldozatai előtt tisztelegnek.

Ide kapcsolódik:
Miniszobrot kapott Budapesten Rejtő Jenő regényének legendás 14 karátos autója

A kezdeményezés nyomán az elmúlt negyedszázadban civilek, helyi önkormányzatok és zsidó szervezetek közreműködésével több mint 74 ezer botlatókövet helyeztek el 26 európai országban. Magyarországon mintegy 50 településen több mint 500 botlatókő található, Günter Demnig pedig szeptember 15-én, Pápán újabb tizenkilencet helyez el.

A botlatóköveken az egyes áldozatok neve, valamint születési dátuma, halálozásának ideje és helye van feltüntetve. A bronztáblákat az elhunyt utolsó, még szabad akaratából választott lakhelye előtt helyezik el.

Ide kapcsolódik:
Nemzedékeken átívelő Rejtő-röhögés - Meghallgattuk a Hungaroton legújabb hangoskönyv-sorozatát

„Amikor hajdan elterveztem, hogy emléket akarok állítani a nácizmus áldozatainak, nem gondoltam bele, le lehet-e rakni egymillió követ. De egy kölni evangélikus pap azt mondta, kicsiben kell elkezdeni, így aztán lassan haladok előre. Most már nagyon sokan segítenek nekem, köszönet mindenkinek ezért” – fogalmazott a 71 éves német képzőművész.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.