Papageno Radio
Blogok Brüsszeli Csipke Elképesztően menő, ahogy Brüsszel a 450 éve elhunyt Bruegelt ünnepli

Elképesztően menő, ahogy Brüsszel a 450 éve elhunyt Bruegelt ünnepli

Tematikus sétával emlékeznek meg Brüsszelben a 16. századi flamand festőóriás, id. Pieter Bruegel, a város egykori polgára halálának 450. évfordulójáról.

A séta során eredeti művei is megtekinthetők, ellátogatunk egykori lakhelyére, a Marolles városrészbe, virtuális kiállítások és ötletes helyi látványosságok mentén pedig belemerülhetünk Bruegel műveinek világába.

És bár a 21. századi technika révén is nagyszerű vizuális élményekben lesz részünk, személyes kedvencünk a 13. századi Notre Dame de la Chapelle templom belső terébe rejtett furcsa lények, melyek mintha Bruegel festményeiről szöktek volna oda.

Id. Pieter Bruegelről azt tartják, hogy nagyban járult hozzá a flamandok nemzeti öntudatának kialakulásához, és hogy egy „keményen dolgozunk, ugyanakkor jól élünk” kollektív életérzést a magukénak vallanak. A mai napig büszkék rá, hogy a csodás tájak, festői falvak és az életnek az a fajta élvezete, ami Bruegel képein megjelenik, vidékük megkerülhetetlen jellemzői.

Művészete alapjaiban volt hatással az őt követő generációk képzeletére és látásmódjára.

Id. Pieter Bruegel 1563-tól haláláig, 1569-ig élt Brüsszelben. A város akkoriban a Brabanti-hercegség uralkodói székhelye, egész Burgundi Németalföld kormányzati központja, kereskedelmi, pénzügyi és művészeti centrum volt. A festő lakhelye kőhajításnyira helyezkedett el az uralkodó – V. Károly fia, II. Fülöp – Coudenberg dombon álló palotájától, mely körül az új városi arisztokrácia, Bruegel legfőbb klientúrája lakott.

Id. Pieter Bruegel eredetileg Antwerpenben tanulta ki a mesterséget és ott vált korának híres metszetkiadója számára készített rajzai és nyomatai révén széles körben elismert művésszé. Rövid itáliai utazást követően kezdett a festészetre koncentrálni. Napjainkig fennmaradt, mintegy 40 festményének több, mint kétharmada már a brüsszeli időszakában keletkezett.

A Bruegel Séta útvonala – fotó: www.flemishmasters.be

A brüsszeli Bruegel Séta (Bruegel Walk 2019) a Grand’ Place-t a múzeumi negyeddel összekötő Mont des Arts parkjából indul, mely terület Bruegel idejében az alsó- és felsővárost kötötte össze. A tűzvész áldozatául esett Coudenberg Palota helyén ma a Place Royale tér áll, ahol a Királyi Szépművészeti Múzeum (KMSKB) is található. Négy eredeti Bruegel-festményével ez a világ második legnagyobb ilyen gyűjteménye.

A művész- és antik galériákkal körülvett Grand Sablon téren át sétálunk le Bruegel egykori városnegyedébe, a Marolles-ba (flamandul de Marollen). Ez a középkortól Brüsszel legkevésbé tehetős néprétegeit foglalta magában, főleg a délről bevándorolt kereskedőket, iparosokat, kézműveseket. A 16. századra a város fejlődésével virágzásnak indult, a tehetősebb polgárok lakóházai a Rue Haute mentén épültek ki.

Megtekinthető a 13. századi Notre Dame de la Chapelle templom, Bruegel házasságkötésének és végső nyughelyének a helyszíne. Feltételezett lakóháza mellett is elsétálunk. A Marolles-ban kortárs művészek szobrait láthatjuk Bruegel tipikus karaktereinek ihletésében, melyek ivókutakat díszítenek (Karnevál, Kofaasszonyok, Majom).

A séta során kiállítások és egy különleges „kincskereső” látványosság is várja az érdeklődőket.

A Beyond Bruegel multimédiás kiállítás fő látványossága egy nagy méretű teremben 360°-ban a földtől a plafonig vetített animáció, ami Bruegel látványvilágára építve, az életét és korát mutatja be.

A Beyond Bruegel multimédiás kiállítás – fotó: Rumbold-Molnár Eszter

Nagyszerű élmény a legújabb technika által beszippantva látni, hogyan kísérletezett színekkel, perspektívával, narratívával, vagy hogyan reflektált az egyszerű ember számára egyre érthetetlenebbé váló világ kihívásaira. Számos alkotását a szereplők mozgása varázsolja élővé. Ugyanitt kivilágított óriáspaneleken Bruegel kedvenc témái tanulmányozhatók (tájak, emberek, vallás, humor, szörnyféleségek, hátulnézet).

A Királyi Szépművészei Múzeum (KMSKB) Régi Mesterek állandó kiállításán id. Pieter Bruegel négy festménye és néhány híres másolata tekinthető meg, valamint fiai, ifj. Pieter és Jan munkái. A látogatásra érdemes a Google Art & Culture oldala segítségével felkészülni, ahol nagy felbontásban tanulmányozható műveinek szimbolikája. A helyszínen virtuális tárlatok és a Bruegel Box is várja az érdeklődőket. Ez utóbbi a falak teljes méretére vetített videókból áll egy önálló teremben.

Bruegel, a nagy szökés a Notre Dame de la Chapelle templomban – fotók: www.visitflanders.be és Rumbold-Molnár Eszter

Végül, ahogy fentebb utaltunk rá, személyes kedvencünk a Notre Dame de la Chapelle templom Bruegel, a nagy szökés (Bruegel, the Great Escape) című „kincskereső” látványossága. A Marolles 13. századi gótikus templomába belépve ezúttal nem csupán Bruegel emléktábláját találjuk, hanem hatalmas belső terében itt-ott felbukkannak furcsa lények is.

A lehető legmeglepőbb helyeken fedezzük fel őket: A lázadó angyalok bukásának szárnyas halát például Szent Antal mellett az egyik oldalsó oltáron. A téli tájkép korcsolyázókkal és madárcsapdával jéghokizó fiatalját az orgona előtti karzaton. Az Ikarosz bukásának Ikarosza egy szenteltvizes medencében landolt. Az Őrült Margit késsel hadonászó vaskalapos manója felfelé iszkol egy oszlopon.

Színes füzet igazít bennünket útba, mely karakterekről is van szó és azok Bruegel mely festményeiről léptek elő. (Azokról a festményekről, amelyeket Brüsszel és Antwerpen múzeumaiban eredetiben meg lehet tekinteni).

Id. Pieter Bruegel: A lázadó angyalok bukása (1562) – fotó: www.flemishmasters.com

Ennyire valódian és ötletességét tekintve „bruegelien” talán még sohasem láthattuk a karaktereit megelevenedni, 21. századi technológia ide vagy oda. Az pedig, hogy az illetékes egyház engedte mindezt megvalósulni a világhírű mesterre és évfordulójára tekintettel, elképesztően menő.

A brüsszeli Bruegel Séta részeként további két rangos kiállítás lesz látható. Október 15-én nyílik a Belga Királyi Könyvtár Fekete-fehér Bruegel kiállítása világhírű grafikai gyűjteményükről, 18-tól pedig a Back to Bruegel – Fejesugrás a 16. századba. történelmi tárlat látható a Porte de Hal Múzeumban. A belgiumi flamand közösség Bruegel-emlékévhez kapcsolódó programjai itt böngészhetők.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!