Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Hat új magyar drámát mutatnak be a Nyílt Fórumon

Hat új magyar drámát mutatnak be a Nyílt Fórumon

A Színházi Dramaturgok Céhének Nyílt Fórumán, augusztus 9. és 14. között a legfrissebb magyar drámák kerülnek reflektorfénybe. A hatnapos eseménysorozatot a Papagenón élőben követhető.

- hirdetés -

A Színházi Dramaturgok Céhe idén 35. alkalommal hirdette meg a Nyílt Fórumot, amelynek elsődleges célja, hogy minél több új kortárs mű születését, a művek és szerzőik bemutatkozását segítse elő. A beérkezett pályaművekből 2019 őszén választották ki azokat a műveket, amelyeken több etapban, mentorok segítségével dolgoztak a szerzők. A budapesti és nyíregyházi műhelymunkát követte volna a debreceni DESZKA Fesztiválra időzített workshop, amit az online DeszKaranténnal pótoltak.

- hirdetés -

A következő, leglátványosabb forduló lesz az első alkalom, hogy élőben kerülhet közönség elé a hat mű. A Szentendrei Teátrumban felolvasó-színházi bemutatón ismerhetik meg a darabokat az érdeklődők – erre ingyenes regisztrációs jegyeket a jegy.hu oldalon igényelhetnek -, a felolvasás után pedig a szerzők és a mentorok meghívott vendégekkel beszélgetnek a művekről. Azok, akiknek nincs módja Szentendrére utazni, vagy már teltházas az esemény, augusztus 9. és 14. között a Papagenón élőben követhetik a Nyílt Fórumot! A közvetítést Facebook-oldalunkon vagy  Vimeo-csatornánkon nézhetik.

Ide kapcsolódik:
Orbán Eszter: „Fontosnak tartottuk, hogy ne engedjük el a szerzőink kezét”

A felolvasó-színházi előadások és az élő közvetítések minden nap 18 órakor kezdődnek. A felolvasást beszélgetést követi. Az esemény helyszíne a szentendrei Dunaparti Művelődési Ház udvara (Duna korzó 18.), eső esetén ugyanitt, a Barlangban rendezik meg a Nyílt Fórum utolsó etapját.

A részletes napi program:

augusztus 9. Dézsi Fruzsina: A helyzet ura

szereplők: Adorjáni Bálint, Homonnai Katalin, Jankovics Péter, Kaszás Gergő, Mészáros Blanka, Nyakó Júlia, Szabó Zoltán
zeneszerző: Jankovics Péter
dramaturg-mentor: Selmeczi Bea
rendező: Polgár Csaba

Mi van akkor, ha Isten lámpaoltás után besurran egy szobába, aminek az ajtaja nem neki lett nyitva hagyva? Elvégzi a dolgát, a következményeit pedig viseljék az emberek. Mondjuk a polgármester meg az a fiatal lány. Semmiképpen sem Mária. Kategorikusan Marika. A fehérjefeldolgozó üzemben legalábbis így hívják. Az üzemben, ami csupa kitárt zseb, csupa félrenéző szem.Meg persze némi mutyi, egy kis korrupció, lehetőleg befogott orral, hiszen jól tudjuk: egy tisztességes politikust alkalomadtán még kissé undorítják is kötelezettségei.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Enyedi Éva

augusztus 10. Molnár T. Eszter: A zsúr

szereplők: Edelényi Vivien, Fáncsik Roland , Hajdu Imelda, Herczeg Tamás, Kulcsár Viktória, Medgyesi Lilla, Perczel Frigyes, Takács Dániel, Újhelyi Kinga, Wessely Zsófia
mentor: Tóth Miklós
produkciós vezető: Szokolai Brigitta
dramaturg: Adorján Beáta
rendező: Novák Eszter

Bucskiék kisebbik lányának születésnapi zsúrján a háziasszony, Márta a nappaliban fogadja a szülőket. Sorban megérkezik egy elhagyott feleség és az őt elhagyó férj, egy feltörekvő középvezető, egy karrierista anya, és a nagylelkű házigazda, végül beront egy hívatlan vendég, és ami egy átlagosan kínos délutának indult, valami egészen másba fordul át. Mialatt a szereplők egymással és a múltból előkerülő titkokkal küzdenek, Budapesten elszabadul az etikai alapokra épülő terror, és egyértelművé válik, hogy ebből a nappaliból senki sem távozhat ugyanúgy, ahogyan érkezett.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Závada Pál

augusztus 11. Horváth János Antal: szentivánéj

szereplők: Hajdu Péter, Horváth Szabolcs, Keszég László, Lovas Rozi, Pájer Alma Virág, Rainer-Micsinyei Nóra, Rezes Judit
mentor: Forgács Péter
koordinátor: Sediánszky Nóra
rendező: Horváth János Antal

A menni vagy maradni kérdés égetően aktuális világunkban. Ez a menés jelenthet csupán egy helyváltoztatást, egy másik környezet által megújulást, de jelentheti a családi szokások, hagyományok elhagyását. Megpróbálni valamit máshogy. Megpróbálni valahogy máshogy szeretni a másikat. Nem úgy, ahogy minket szerettek, vagy ahogy szeretnénk, ha szeretnének. Hanem, ahogy a legnehezebb: önzetlenül. Ki tudja, lehet, hogy sikerül.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Gabnai Katalin

augusztus 12. O. Horváth Sári: Hiszitek mit nem

szereplők:
Ego: Herczeg Adrienn
Teó: Nagy Norbert
Vince: Keresztény Tamás
Laci: Urbán Tibor
Nóri: Dobra Mara
Orsi: Kónya Merlin Renáta
Natasa: Szilágyi Kata
dramaturg-mentor: Orbán Eszter
rendező: Szikszai Rémusz

Testvérek, szerelmek, barátok. 7 szereplő, akik a vallás, a hit, az objektív és szubjektív valóságképek- és síkok által lépnek kapcsolatba egymással és az élettel. Három férfi és három nő, akiket az Ego nevű szereplő kapcsol össze, miközben természetesen a figurák egymással is találkoznak, egymásra is hatással vannak, és az egymásnak kimondott és ki nem mondott szavak és gondolatok mentén próbálnak boldogulni, értelmet adni és kapni az életüknek, az életüktől.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Németh Gábor

augusztus 13. Tóth Réka Ágnes: Ez

szereplők: Für Anikó, Horkai Barnabás, Kurta Niké, Mácsai Pál, Pallagi Melitta
zene: Matisz Flóra Lili
mentor: Egressy Zoltán
dramaturg: Szokolai Brigitta
rendező: Gáspár Ildikó

Ez egy monodráma. Aki beszél, az én vagyok. Aki hallgat, az is. Kulcsszavak: felnövéstörténet, kapunyitási pánik, családi traumák, a feldolgozhatatlanság és a feldolgozottság mértéke. Az egység, ami lehetne most valaki más. Szünetek. Újabb kulcsszavak: gumicukor.

A darab egyetlen hosszú monológ, amelyben egy fiatal felnőtt a kapunyitási nehézségeiről, a családi traumákkal való megküzdésről és az anya-lány kapcsolatáról beszél. A gyerekként eltitkolt süteményről, a János vitézről, amit az általánosban rendezett, a naplójáról, akit karácsonykor felköszöntött. A magányról, ami nem hiányokból fakad. Kapcsolatokról, amiket nem irányíthat, kapcsolódásairól, amiket szeretne megfogalmazni. Mikor leszel felnőtt: amikor elveszítesz vagy amikor megtalálsz valamit?

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Závada Péter

augusztus 14. Dóka Péter: Polimax, avagy a Kockaróka visszatér

szereplők:
Tauber bácsi: Hegedűs D. Géza
Marek: Hajduk Károly
Szofi / Margita: Nagy Katica
Bárány néni: Szalontay Tünde
Ráczné: Szabó Márta
dramaturg-mentor: Blastik Noémi
rendező: Forgács Péter

Egy öreg sármőr, akit dobott a felesége egy törpéért. Egy néni, aki sosem gyújtja fel a villanyt. Egy bajuszrajongó nő, egy mindenkire irigy, félbemaradt művész, és a nagyfőnök, akit évek óta nem látott senki. Tőlük függ a Polimax játékgyár jövője. De kik ők egyáltalán? Szerethető őrültek vagy ravasz gyilkosok? Ezt akarja megtudni Szofi, aki eltűnt nővére után nyomoz – s közben a gyár ontja a játékokat, a vén falak beszélnek, a padláson meztelen lányok táncolnak, a pincében valaki selejtes műanyag babákkal játszik.

A felolvasást követő beszélgetésen részt vesz: Bollók Csaba

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.