Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik Demeter Éva, Knisch Gábor, Valuska László és Vass András érkezik a Papageno...

Demeter Éva, Knisch Gábor, Valuska László és Vass András érkezik a Papageno Klasszik műsorába

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának legközelebbi adása október 10-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Demeter Évával, Knisch Gáborral, Valuska Lászlóval és Vass Andrással.

- hirdetés -

Hagyományosan a Tisza mozi rendezi a Szolnoki Filmfesztivál – Alexandre Trauner Art/Film Fesztivált, amelyre idén október 13. és 18. között kerül sor. A szolnoki filmfesztiválok gyökerei 1969-re nyúlnak vissza, és 1998 óta rendezi a Tisza Mozi Kft. a filmes eseményeket, amelyek 2000 óta nemzetközi jellegűek, páros évben a képzőművészeti, páratlanban a tudományos filmek versenyével. 2018-ban az egyedülálló tematikájú fesztiválegyüttes új lendületet kapott azzal, hogy fölvette az Oscar-díjas magyar születésű látványtervező, Trauner Sándor nevét, így az eseménysorozat a hagyományok megőrzése mellett a látványtervezők seregszemléjévé is vált. A fesztivál programja kiegészült egy európai játékfilmes szekcióval is, ahol a zsűri a filmek látványtervezését és látványtervezőit díjazza. A filmvetítések mellett évről évre bővítik a fesztivál programkínálatát: a kísérőrendezvények között helyt kapnak képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók, koncertek, filmszakmai tanácskozások, hazai és nemzetközi szakemberek mesterkurzusai, egyetemek bemutatkozó estjei és további kulturális és gasztronómiai programok. A fesztivál célja, hogy a művészeti és tudományos élet egy fóruma legyen, valamint olyan nemzetközi filmes esemény, ahol találkozhatnak, eszmét cserélhetnek és bővíthetik tudásukat a közép-európai filmes képzőhelyek hallgatói és tanárai.

- hirdetés -

Az idei események kapcsán Demeter Évát, az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál igazgatóját kérdezzük arról, milyen tematika mentén építették fel az idei eseménysorozatot; kik lesznek a zsűri tagjai; mit láthatunk a nagyjátékfilmes programban, és lesznek -e különlegességek?

Hatvan éves a Megáll az idő című dal, amelyet 1960-ban mutatott be Hollós Ilona a Magyar Rádióban. A zenét Hollós Ilona akkori férje, Bágya András szerezte; a dal szövegét G. Dénes György, a legendás Zsüti írta. A bemutatóra a Szabó család című rádiósorozatban került sor hatvan évvel ezelőtt. Hollós Ilona száz esztendeje, 1920-ban született Nagyváradon, épp akkor, amikor megváltozott a város neve és lett Oradea a Trianoni békediktátum következtében. Knisch Gábor mint fiatal zeneszerző nagyon jó kapcsolatban volt G. Dénes György szövegíróval. Sokszor beszélgettek egy Baross téri kávéházban, a Fészek Klubban, a Balatonnál, az Operettszínházi premiereken, és nagy sakkcsatákat vívtak Zsüti lakásán a zuglói Columbus utcában.

Knisch Gábor zeneszerzői pályája 1969-ben indult a Magyar Rádió 8-as stúdiójában, amikor a Juventus együttes eljátszotta Véget ért egy fejezet című dalát, mely országos sikert aratott. Csak fújt közben a szél című szerzeménye Delhusa Gjon felvételén lett népszerű a ’70-es években. 1977-ben Knisch Gábor lett az első főfoglalkozású magyar popmenedzser a Zeneműkiadónál. Tekintettel a Megáll az idő jubileumára és a szerzők iránti tiszteletből a zeneszerző most új hangfelvételt készített ebből az örökzöld dalból. Knisch Gábort arról is kérdezzük, mi volt a legszebb ebben az időszakban, mit gondolt akkor a zeneszerzésről és mit gondol most? Van-e receptje az örökzöld dallamoknak? A magyar könnyűzenei ipar és az akkori sztárok közelebb voltak-e akkor a közönséghez, mint manapság?

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár 60 programmal jelentkezik idén október 15. és 18. között személyesen és az online térben egyaránt. Az őszi Margón mutatja be legújabb könyvét többek között Barabási Albert-László, Háy János, Jászberényi Sándor, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István, Kiss Tibor Noé, Mucsi Zoltán, Nyáry Krisztián, Pető Péter, Rubik Ernő, Tisza Kata és Závada Pál. A Margón rendhagyó irodalmi-zenei műsorával fellép Pátkai Rozina, valamint Bereményi Géza és Járai Márk. A fesztiválon online vesz részt a finn Sofi Oksanen, akinek Tisztogatás című regényét 38 nyelvre fordították le; A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című filmet jegyző svéd Jonas Jonasson; a skandináv krimiszerző, Stefan Ahnhem és a tajvani Wu Mung-yi, aki friss regényét, Az ellopott biciklit mutatja be. A rendezvényen hatodik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, amelynek győztese a pénznyeremény és a próbafordítás mellett 10 millió forint értékű médiatámogatást kap a Bookline jóvoltából.

Valuska Lászlóval, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatójával arról is beszélgetünk, az elmúlt években hogyan alakult a fesztivál kínálata, mi az, ami kihagyhatatlan elem? A Margón mindig szerepel költészeti műsor, könyvbemutatók és színházi előadás, most hogyan alakul mindez, kell-e húzni a tervekből; illetve a Margó mint közösségi esemény hogyan épül be a budapesti kulturális életbe; hogyan, mitől válhat egyre markánsabb szereplővé?

Fantasztikusok klasszikusok címmel jelent meg egy izgalmas kiadvány Tim Lihoreau és Sam Jackson tollából, amely híres zeneszerzők életét és legismertebb műveit ismerteti rendhagyó módon. Tényleg Liszt Ferenc volt az első popsztár? Melyik zeneszerzőt jelölték a legtöbb Oscar-díjra? Mi inspirálta Brahmsot a Magyar Táncok megírására? Miért kellett hipnotizőrt hívni Rahmanyinovhoz? A letűnt évszázadok legnevesebb muzsikusai többnyire délcegen és komoran feszítenek a képeken, vagy a tiszteletükre emelt szobrokon. De milyen emberek lehettek valójában, és hogyan születtek halhatatlan műveik? A Fantasztikus klasszikusok úgy vezet be a klasszikus zene világába, hogy az információkat történelmi adalékokkal, kulisszatitkokkal színesíti, emellett, a kötetben elhelyezett QR-kód leolvasásával egy weboldalon keresztül meghallgathatjuk a könyvben szereplő számos zenemű teljes verzióját a Pannon Filharmonikusok előadásában. „A nyelv és a zene között szorosabb a kapcsolat, mint gondolnánk. Minden nyelv mélyén ott van már a kezdetektől a zene: az újszülött legelőször dallamot gőgicsél, amelyek majd a későbbiekben szavakká formálódnak. A zene sokkal szervesebb része az életünknek, mint gondolnánk: benne van a járásunkban, a légzésünkben és szinte minden tevékenységünkben” – írja a kötet előszavában Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, aki arról is mesél, mi volt az első gondolata a könyv kapcsán; hogyan lehet megszerettetni a legfiatalabbakkal a klasszikus zenét; hogyan lehet érdekessé tenni mindazt, ami egy zenemű mögött áll: a szerző életét, a kort, amelyben élt, az inspirációt, amelynek mentén megírta a művet?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2020. október 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is.

 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.