Papageno Radio
Színház Londoni műterem-látogatás és lakástáncszínház is szerepel a Trafó heti programjában

Londoni műterem-látogatás és lakástáncszínház is szerepel a Trafó heti programjában

Táncóra, beszélgetés live acttel, zenei-színházi szabadegyetem Monteverdiről, egy londoni műterem meglátogatása, egy Lábán-díjas előadás a jelenlegi helyzetre adaptálva – ezen a héten is izgalmas progamokkal vár az e-Trafó.

A Trafó az előadások mellett a megnyitása óta heti rendszerességgel ad helyet különféle mozgás- és táncóráknak a Műhely Alapítvány szervezésében, és nincs ez másképp a korlátozások ideje alatt sem. Január 4-én 19 órától Bakó Gábor tart táncórát. Bakó Gábor a Hotel Menthol, Evita, Miss Saigon, West Side Story, Hello Dolly, Aida, Légy jó mindhalálig, Hair, Sztárcsinálók, Jövőre veled itt, Grease, Made in Hungária, Marica grófnő, Csárdáskirálynő, La Mancha lovagja és még számtalan musical és színpadi mű koreográfusa. Jelenleg a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, Jeszenszky-növendék, aki a technikai tánc elemeit alkalmazva vezet a tánc világába.

Január 5-én 19 órától a Fülbevaló sorozat beszélgetésén kiderül, hogya fonódik össze a kép és a hang, a látás és a hallás, és mi történik, ha egy live act több csatornán éri el a befogadót. Egyáltalán: hogyan jönnek létre a több műfajt keverő kollaborációk? A program során a fenti kérdésekről beszélget majd Bartha Márk, Bartha Máté és Csiszár Mátyás. A kiinduló pont Bartha Márknak az Exiles gondozásában megjelent első lemeze, a 18. A zenei anyaghoz kapcsolódó kollaborációk különös látványvilága ezúttal az e-Trafó műsorában a képernyőn is megelevenedik majd, illusztratívan végigkövetve a teljes beszélgetést.

Az El valahová (Trafó) és a Poppea megkoronázása-átiratok (Katona József Színház, Operaház) azt jelezték az elmúlt évben, hogy sok színházi alkotó számára Monteverdi jó kiindulópontnak tűnik egy 2020-ban is érvényes színházi forma kialakításához. Monteverdi-reneszánsz? Nem tudhatjuk, mivel a járvány miatt e produkciók csak igen korlátozottan jutottak el a közönséghez. Hány idézőjel tehető ki a színpadon ma és hányat tettek ki négyszáz éve?Január 6-án 19 órától erről beszél Molnár Szabolcs zenetörténész.

Ide kapcsolódik:
Műfaji kísérletezés – A Poppea megkoronázása bemutatójára készülnek a Katona József Színházban

A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában csütörtökönként 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket. A sorozat ötödik eseményén, január 7-én Perlaki Márton londoni stúdiójába látogatunk el Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátor, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője segítségével.

A szerencsés kevesek élőben is láthatták a MAJDHALESZIDŐM című, 2019-ben Lábán-díjjal elismert előadást a Cházár András utcai lakásban. Január 8-án 9 órától viszont aki akar, az simán besétálhat Rétiékhez, még kapukód sincs. Réti Anna, a táncos, az anya, a négy fal között megszökik. Őszintén, személyesen, kedvesen. Réti Anna Pécsi Művészeti Szakközépiskolai majd Rotterdami Táncakadémiai tanulmányai után Hollandiában Itzik Galilivel, Conny Janssennel és Jens Van Daele-vel dolgozott. Magyarországra visszatérve szabadúszóként többek között Szabó Réka, Hudi László, Bodó Viktor, Pataky Klári, Gál Eszter és Goda Gábor előadásaiban szerepelt, külföldön pedig Nagy József, Karine Ponties és Paulo Riberio projektjeiben vett részt. 2005 óta készít saját koreográfiákat, melyek több itthoni és nemzetközi díjban és elismerésben is részesültek. 2015-ben bemutatott Point of You című előadását, melyet a portugál Ricardo Machadoval közösen készített, az Aerowaves nemzetközi hálózat az év 20 legizgalmasabb alkotása közé választotta. Háromszor nyert Lábán-díjat, az egyiket ezzel az előadással.

Január 9-én indul a Trafóban az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amelynek idén Christof Ressi zeneszerző és Benes Szilárd klarinétművész a rezidens művészei. Munkáikban a számítógépes játékok világa és az újzene művészi esztétikája találkozik. A duó kiállításokból, workshopokból, koncertekből és prezentációkból álló budapesti programját az év egy későbbi részére halasztottuk. Azonban két közös munkájukat, a game_over-t, illetve a Terrain Study-t online előadás formájában az e-Trafó különkiadásaként mutatják be. Idén is lesznek a darabokhoz kapcsolódóan, a fesztivál hagyományaihoz híven, illetve az est lezárásaként online közönségtalálkozóra hívják az érdeklődőket.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!