Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Férfiközpontú, macsósan összetartó közösség - Tovább vizsgálódnak a New York City Balletnél

Férfiközpontú, macsósan összetartó közösség – Tovább vizsgálódnak a New York City Balletnél

Alexandra Waterburyről, a New York City Ballet (NYCB) táncosáról explicit képeket és videókat osztott meg barátja, a szintén az NYCB-ben tag Chase Finlay. Waterbury 2018-ban bíróságra vitte az ügyet, ami nemrég váratlan fordulatot vett.

- hirdetés -

A két évvel ezelőtti ügy és per nagy port kavart, különösen azért, mert fellebbentette a fátylat a New York City Ballet-nél erősen jelen levő „testvériségről”, azaz az erősen férfiközpontú, macsósan összetartó, zárt közösségről. Az együttesben vizsgálat kezdődött, és eljárást indítottak a társulat két férfi táncosa ellen, akik hasonlóan explicit fotókat és videókat osztottak meg.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Hitelesnek találta a Los Angeles-i Operaház a Plácido Domingo elleni vádakat

Chase Finlay a bíróságon nem tagadta tettét, de az elmúlt hónapban ő maga lépett fel vádlóként. Azt állította, hogy Alexandra Waterbury őt abuzálta, kapcsolatuk alatt többször megütötte, és a számítógépéről jogtalanul készítette azokat a képernyőfotókat, amelyek a kereset alapját képezi. A táncosnőt érzelmi instabilitással, erős féltékenységi rohamokkal jellemzi, amik erőszakos dühkitörésekhez és ismétlődő fizikai támadásokhoz, valamint Finlay online kommunikációjának követéséhez vezettek.

Ide kapcsolódik:
Zaklatások - segíthet-e a sajtó?

Alexandra Waterbury azt állította, hogy a New York City Ballet-nál jóval mélyebbek, rendszerszintűek a problémák, ez nem csupán a táncosnők fotóinak illetéktelenekkel történő megosztását jelenti.

Az együttesben uralkodó légkör tette azt lehetővé, hogy a nőket így kezeljék, amikor pedig a vele történteket jelezte a vezetőségnek, semmit nem tettek annak érdekében, hogy megvédjék őt.

A bíróság azonban elutasította az NYCB és az említett két férfi táncos ellen benyújtott keresetet arra hivatkozva, hogy a történtek idején Waterbury nem volt sem a NYCB tagja, sem az együttes iskolája, a School of American Ballet növendéke. A táncosnő ügyvédje közölte, fellebbezni fognak a döntés ellen.

Ide kapcsolódik:
Elfelejthetjük a West Side Storyt úgy, ahogy eddig ismertük?

Chase Finlay 2018-ban otthagyta a New York-i balettegyüttest, és a felhagyott a tánccal. Zachary Catazaro a profi balettet abbahagyta, de továbbra is foglalkozik a tánccal, idén több európai fellépése is volt, emellett a pilótatanfolyamra jár. Amar Ramasar visszatért a társulathoz, jelenleg is a NYCB egyik vezető táncosa, ami komoly vitákat tárgya. Ő volt a nemrégiben a Broadwayn bemutatott, Ivo van Hove rendezte, Anne Teresa de Keersmaeker által koreografált West Side Story Bernardója, ami ellen több előadás előtt is protestáltak a nézőtéren. Támogatói szerint Ramasar nem bűnös, mert nem osztotta meg Alexandra Waterbury fotóit, azoknak a képeknek a megosztáséért, amiket ő készített és osztott meg a barátnőjéről, a nő márt megbocsátott.

(The New York Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.