Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Fordulópont egy műtárgy életében – Péli Tamás: Születés a Vármúzeumban

Fordulópont egy műtárgy életében – Péli Tamás: Születés a Vármúzeumban

A Budapesti Történeti Múzeum a kezdetektől részt vesz a Múzeumok Éjszakája programjaiban. A rendezvény idei tematikához, a fordulópontokhoz kapcsolódva Péli Tamás Születés című pannójának történetébe a múzeum hozott fordulatot, azzal, hogy az OFF-Biennále Budapest kezdeményezésére befogadta az évek óta raktárban pihenő alkotást. Felbermann Judit a BTM vezető múzeumpedagógusa az ehhez kapcsolódó események mellett a BTM többi programjáról is mesélt, amelyekért érdemes ellátogatni június 26-án.

- hirdetés -

– Mi a mostani, 19. Múzeumok Éjszakájának különlegessége?
– Idén több, mint 300 intézmény készül 1800 programmal vidéken és Budapesten is. Azért is ilyen fontos ez az alkalom, mert a járványügyi helyzet után ez az első ilyen nagy kulturális rendezvény az országban. Minden múzeum nyitva tart ezen az éjszakán.

- hirdetés -

– Milyen változásokra számíthatnak a látogatók a járvány után?
– Bár regisztrálva, és a kötelező szabályokat betartva, de végre személyesen is el lehet látogatni hozzánk. Mi is örülünk, hogy a látogatóknak lehetőségük van végre újra élőben megcsodálni a műtárgyakat.

Ide kapcsolódik:
Fordulópontok egy művész életében – Oláh Gergő a Múzeumok Éjszakájáról

– Milyen programokkal készültek a szombat éjszakára?
– A BTM-Vármúzeum programjait öt nagy egységbe lehet csoportosítani, az öt kiállításhoz kapcsolódóan mindenféle műfajban lesznek rendezvények a tárlatvezetéstől a mesejátékon, a koncerten és az alkotó workshopon keresztül.

Az állandó Fény és árnyék kiállításon Tóth Eszter Zsófia történész tart két tárlatvezetést az este tematikájához, a fordulópontokhoz kapcsolódva – Fordulópontok Budapest történetében címmel. A középkori királyi palotában is lesznek kurátori vezetések. A Lovasíjászok Budapest múltjából című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódóan is. Sőt, ott a felnőtteknek szóló tárlatvezetése mellett a gyerekeknek lehetőségük van egy workshopon részt venni, ahol megismerhetik a lovasíjász népek életmódját, tárgyait, életfát, nyilat, íjat készítünk velük.

Péli Tamás: Születés - forrás: BTM
Péli Tamás: Születés – forrás: BTM

A legújabb kiállítási tárgyunk egy monumentális festmény, Péli Tamás roma festő Születés című pannója, ami a Barokk Csarnokban található. Ez egy hatalmas, 41 m2-es, négy darabból álló mű, a pannó azt jeleni, hogy fára festett alkotásról beszélünk. Nálunk állították ki először múzeumi körülmények között. Június 9-től, a múzeum megnyitásával egyidőben vált látogathatóvá ez a kiállítás. Ehhez kapcsolódnak majd kurátori tárlatvezetések. De az Éjszakán túl is kerekasztalbeszélgetések, filmvetítések kísérik a kiállítást.

– Mi ennek a műnek a jelentősége?
– Ez azért is különösen fontos, mert szeptember 26-án lebontjuk a kiállítást. A pannót vissza kell csomagolni és jelenleg még nincs helye, hogy hova kerül ezt követően. Ennek megoldása nagyon fontos kihívás számunkra, amelyen György Eszter, Szász Anna Lujza és Szűcs Teri független kurátorokkal együtt dolgozunk, mivel a festmény bemutatása a BTM és az OFF-Biennálé közös kezdeményezése.

Ennek a műnek a sorsában, az erről való társadalmi párbeszédben talán bekövetkezik egy fordulópont,

talán megindul egy együttgondolkodás, hogy hol is lehetne ezt és az ehhez hasonló roma művészeti alkotásokat méltóképpen kiállítani. Ez fontos szándéka volt az OFF-ban és a BTM-nek.

Ide kapcsolódik:
Mi ezt csinálnánk éjszaka a múzeumokban – Múzeumok Éjszakája best of

A műről, Péli Tamásról, a pannó keletkezésének körülményeiről is hallhatnak a Múzeumok Éjszakáján a kurátoroktól. Emellett a Romani Desing tart workshopot lakásdekorációkat és ékszereket készítenek majd. Lakatos Mónika és zenekara ad koncertet 21:00-től a Barokk Csarnokban és lesz egy zenés meseprogram ugyanitt.

Péli Tamás: Születés - forrás: BTM
Péli Tamás: Születés – forrás: BTM

– Milyen állapotban van a pannó?
– Egy minimális restaurálást végzett a BTM restaurátora. Valószínűleg még rá is férne, de teljesen jó állapotban van a mű. Csodálatosan élénkek a színek, rendkívül fontos festmény és az állapota megkívánná, hogy egy állandó kiállításon helyet kapjon. A jelenlegi helyén, a hatalmas Barokk Csarnokban is fizikai méreteivel is megragadja a látogatót a kép. A Kaszás Tamás készítette hozzá az installációt, amely önmagában is egy művészeti alkotás. Az is nagyon fontos, hogy ezt is lássák a látogatók, hogy miért van így, miért ilyen.

– A karszalagokat a helyszínen is meg lehet vásárolni?

– Igen, aki nálunk veszik meg a karszalagot, kapn egy kis meglepetés ajándékot. Érdemes a program elejére érkezni, akkor van egy nagy tárlatvezetési dömping, de folyamatosan be lehet kapcsolódni az éjszaka folyamán a programokba. A regisztrációk mellett nem regisztrált látogatókat is engednek be, ha felszabadulnak helyek.

Hasznos tudnivalók:

 A rendezvényre a kulturális intézmények látogatására vonatkozó aktuális járványügyi szabályok érvényesek, védettségi igazolvány szükséges – erre minden múzeumban kiemelt figyelmet fordítanak.

A részletes programokról, időpontokről, helyszínekről az esemény honlapján tájékozódhatnak, ugyanitt van lehetőség a regisztrációt igénylő események esetén a részvételi igény jelzésére. A programok itt helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek.

Múzeumok Éjszakáján, június 26-án az intézmények együtt ünneplik a látogatóikkal, hogy ismét személyesen találkozhatnak egymással. Ennek örömére az előző évekhez képest kedvezményesebb áron (felnőtt: 1500 forint, gyermek: 800 forint) válthatók jegyek. A járványhoz kapcsolódó másik kedvezmény, hogy a védekezésben résztvevő egészségügyi és a szociális dolgozók helytállásuk elismeréseként ingyen látogathatják a programokat.

A Múzeumok Éjszakáját idén a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal is támogatta így nem csak a múzeumokba, de Sousse városába is ellátogathatott egy szerencsés nyertes.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!