Papageno Radio
Intermezzo Luxus zongorára leltek egy orosz kisvárosban

Luxus zongorára leltek egy orosz kisvárosban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szkrjabin és Glazunov is játszhatott azon a századelőn készült Becker-zongorán, ami a napokban került elő a Moszkvától több mint ezer kilométerre, északra lévő karéliai Medvezsegorszkban, a város művelődési házának felújításakor.

Az orosz város közösségi épületének renoválásakor a raktárban bukkantak a különleges, az 1900-as évek elejéről származó zongorára. A szakértő szemtanúk szerint a hangszer nincs jó állapotban, a fedele is meg van repedve, de még így is tükrözi a Becker-zongorákra jellemző eleganciát.

A különleges, réz és nikkel, valamint hegyikristály felhasználásával készült hangszer a számozása szerint a manufaktúra pontosan húszezredik darabja, ugyanakkor az adott típusból a világon feltehetően

létező négy darabból, eddig csak kettő volt ismert.


Az egyik a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium tulajdona, a másik pedig a kaukázusi Mineralnaja voda településen található.

A szóban forgó hangszer egészen biztosan a városban járt az 1930-as években, amikor is a közelben lévő munkatáborok őreinek szórakoztatására színházi társulat működött Medvezsegorszkban. A zongora vagy ekkor maradt itt, vagy később, Karélia központjából került vissza a ’60-as években a helyi művelődési ház megnyitására.

Az illetékesek mindent megtesznek, hogy megtalálják a mecénást a Becker-zongora felújítására.

Promóció

X
X