Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Carreras szerint jó kezekben van az opera

Carreras szerint jó kezekben van az opera

A közönségtől világ körüli turnén búcsúzó José Carreras jelenleg épp Ausztráliában lép fel. Ennek apropóján készült vele interjú, amelyben az éneklési nehézségekről, a kritikához fűződő viszonyáról és a fiatal énekesekről is beszél.

- hirdetés -

Carreras úgy fogalmaz, nyugodtan nyugdíjba vonulhat, mert az opera műfaja – némi képzavarral fogalmazva – jó kezekben van: a legújabb énekesgeneráció tagjait nagyon tehetségesnek, képességes, kiváló, remek hangi kvalitással rendelkező előadóművészeknek tartja. Amikor az éneklés nehézségeiről kérdezik, egészen meglepő aspektusból közelít: a magánhangzók és a mássalhangzók szempontjából. Előbbiekkel könnyű, utóbbiakkal nehezebb dolga van az énekesnek, mert a magánhangzók több lehetőséget adnak az érzelmek kifejezésére.

- hirdetés -

Mintegy öt évtizedes pályája alatt kapott hideget-meleget a kritikusoktól. Carreras nem volt soha immunis a kritikára, de meg kellett tanulnia, hogy nem lehet mindenkit lenyűgözni, nem lehet mindenki számára egyformán tetszeni. Azt viszont elismeri, hogy a kritikusok sem eleve elrendelten rosszindulatúak, hanem jószándékúak, ilyenformán a játék, azaz a színházcsinálás résztvevői ők is.

„Nemcsak arra kell emlékeznünk, amikor jót írnak rólunk, hanem arra is, amikor rosszat. Akkor meg már jobb, ha semmire nem emlékszünk”

– tanácsolja amolyan szakmai sorvezetőként.

Az interjúban azt is kifejti, hogy az operát, ezt a költséges műfajt államilag szubvencionálni kell, bízik abban, hogy az egyes országok kormányai elég érzékenyek erre, de természetesen a magánadományokra is szükség van. Hozzáteszi, hogy a támogatásra azért van szükség, mert egy opera-előadás nem privát esemény.

Ha megválaszthatná, mi legyen az, ahogyan ténylegesen befejezi operaénekesi karrierjét, a hetvenéves tenor a Carmen utolsó felvonására engedné le a függönyt. De akkor is csak a zenében élt élet (a turné címe: A Life in Music) érne véget, csak színpadtól búcsúzna. Carreras ugyanis úgy gondolja, még elég fiatal ahhoz, hogy más dolgokat is kipróbáljon, olyanokat, amilyeneket aktív énekesként nem lehetett.

(Az Efe interjúja az Analitica összefoglalásában)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.