Papageno Radio
Intermezzo 155 éve született Richard Strauss

155 éve született Richard Strauss

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

1864. június 11-én Münchenben született a zeneszerző-karmester, akinek Elektráját 2017 májusban, Ariadné Naxoszban című operáját pedig 2017 júniusában láthatta ismét a budapesti közönség.

Richard Strauss szimfonikus programzenéiről, operáiról és dalairól egyaránt ismert és elismert, írt balettzenéket és kórusműveket, de karmesterként is magasan jegyezték – több alkalommal vezényelt Budapesten is -, volt a Bajor és Berlini Staatsoper fő-zeneigazgatója, a Bécsi Staatsoper igazgatója.

A legutóbbi időkben operái közül tíz éve mutatták be Kovalik Balázs rendezésében az Elektrát, 2010-ben az Andrejs Zagars rendezte Rózsalovagot, 2012-ben az Arabellát Bereményi Géza elképzelése szerint. Ezt követte 2013-ban az Ariadné Naxoszban című darab Anger Ferenc, majd az Íphigeneia Tauriszban című Gluck-opera átdolgozása Alföldi Róbert, 2014-ben pedig Az árnyék nélküli asszony Szikora János színrevitelében. Ezt az előadást 2018 nyarán ismét műsorra tűzi az Operaház, új bemutatóként pedig szintén 2018 júniusában a Salomét láthatja a közönség Rost Andreával a címszerepben, Komlósi Ildikóval Heródiás szerepében, a rendező Anger Ferenc lesz.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X